Re: prosím o radu ohledně pr.měs.mzdy+do
Ten zaměstnanec nastoupil 1.1. a skončil 28.2.? V takovém případě se opravdu použije průměrný výdělek pravděpodobný, tzn. určený tak, aby se co nejvíce blížil pravdě.
Pokud byl skutečně nástup 1.1. (ne 2.1.) a konec 28.2. a zaměstnanec nemarodil ani den nebo neměl třeba nepl. volno, pak by měl mít nárok na 2/12 dovolené, tj. na 3,5 dne.
Průměr se počítá z výdělků v rozhodném období , když je v něm odpracováno aspoň 21 směn. Rozhodným obdobím se rozumí předešlé kal. čtvrtletí. Pokud v rozhodném období není odpracováno ani 21 směn, použije je průměr pravděpodobný. Viz ZP § 355. V tomto případě může zaměstnavatel určit pravděpodobný výdělek třeba tak, že normálně vezme výdělek třeba za leden (bez náhrad) a podělí skutečně odpracovanými hodinami. Nebo ho určí z ledna plus února. Ale pořád půjde o pravděpodobný.
Našla jsem v zákoníku práce:
Zaměstnanci, jemuž nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok ani na její poměrnou část, protože nekonal v kalendářním roce u téhož zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů, náleží dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce. Ustanovení § 212 odst. 1 věty druhé platí i zde.
Takže jsem to napsala blbě a nárok má.... I když ta poslední věta mě dost mate... Tak doufám, že se ještě někdo připojí a osvětlí situaci i pro mě...
Dík
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2009 16:49
Dobrý den, prosím Vás o radu, zda ve výpočtu průměrné měsíční mzdy pro úřad práce se zohledňuje výdělek, když pracovala od 1.1.2009-28.2.2009 a má tento výdělek od zaměstnavatele pro ÚP pouze jako pravděpodobný a ne za odpracované měsíce.
Nemá tedy zohledněné svátky, přesčasy.
Jaký má nárok za toto období na proplacení dovolené, dostala pouze 1.5 dne.
Děkuji Vám za odpověď.