Prosím o radu ohledně pr.měs.mzdy+dovole

• (neregistrovaný)

16. 3. 2009 16:49

Dobrý den, prosím Vás o radu, zda ve výpočtu průměrné měsíční mzdy pro úřad práce se zohledňuje výdělek, když pracovala od 1.1.2009-28.2.2009 a má tento výdělek od zaměstnavatele pro ÚP pouze jako pravděpodobný a ne za odpracované měsíce.
    Nemá tedy zohledněné svátky, přesčasy.
    Jaký má nárok za toto období na proplacení dovolené, dostala pouze 1.5 dne.
    Děkuji Vám za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 3. 2009 16:58

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: prosím o radu ohledně pr.měs.mzdy+do
      Ten zaměstnanec nastoupil 1.1. a skončil 28.2.? V takovém případě se opravdu použije průměrný výdělek pravděpodobný, tzn. určený tak, aby se co nejvíce blížil pravdě.
      Pokud byl skutečně nástup 1.1. (ne 2.1.) a konec 28.2. a zaměstnanec nemarodil ani den nebo neměl třeba nepl. volno, pak by měl mít nárok na 2/12 dovolené, tj. na 3,5 dne.

• 16. 3. 2009 17:05

ver (neregistrovaný)

Já jsem si myslela, že když je odpracováno víc než 21 dnů, není třeba používat pravděpodobný průměrný výdělek, že se normálně spočítá

• 16. 3. 2009 17:29

Jiřka1 (neregistrovaný)

Průměr se počítá z výdělků v rozhodném období , když je v něm odpracováno aspoň 21 směn. Rozhodným obdobím se rozumí předešlé kal. čtvrtletí. Pokud v rozhodném období není odpracováno ani 21 směn, použije je průměr pravděpodobný. Viz ZP § 355. V tomto případě může zaměstnavatel určit pravděpodobný výdělek třeba tak, že normálně vezme výdělek třeba za leden (bez náhrad) a podělí skutečně odpracovanými hodinami. Nebo ho určí z ledna plus února. Ale pořád půjde o pravděpodobný.

• 16. 3. 2009 18:20

Evule (neregistrovaný)

K té dovolené: nárok vzniká po 60 odpracovaných dnech, takže si myslím, že paní v podstatě nárok na dovču nemá...

• 16. 3. 2009 18:33

Evule (neregistrovaný)

Našla jsem v zákoníku práce:

Zaměstnanci, jemuž nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok ani na její poměrnou část, protože nekonal v kalendářním roce u téhož zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů, náleží dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce. Ustanovení § 212 odst. 1 věty druhé platí i zde.

Takže jsem to napsala blbě a nárok má.... I když ta poslední věta mě dost mate... Tak doufám, že se ještě někdo připojí a osvětlí situaci i pro mě...

Dík

• 16. 3. 2009 20:36

J (neregistrovaný)

Ta poslední věta znamená, že kdyby např. odpracoval 20 celých dnů a ten jednadvacátý jenom např. 5 hodin, tak tento den se bere jako odpracovaný a je splněna podmínka 21-ti dnů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).