Re: OT - nová účetní
Nevím, jak si to majitelé představují, to si myslí, že mzdová účetní za týden bude umět počítat mzdy a vést veškerou agendu, která je kolem mezd? Problém za týden se v nové firmě zaučit by měla i zkušená mzdová účetní, aby se vyznala v novém programu, pokud pracovala doposud v jiném, a aby převzala agendu o zam-cích (slevy, exekuce apod.).
A to se nejedná jen o mzdy. Dělám i fakturaci, výrobu a spotřebu materiálu, objednávky přijímám i vystavuji atd., vedu sklad a někdy i výrobu + celé účetnictví firmy.
Právě teď sama nevím, kam dříve. Dodělávám inventury účtů a daň.přiznání. Tak nevím, jestli se mám půlit nebo čtvrtit.
Vy jste dala výpověď až teď nebo o tom věděli už třeba 2 měsíce zpět?Týden na zaučení je málo,chtělo by to alespoň 1 měsíc,ale jestli máte povinnost tak to nevím.
No ale zase na druhou stranu si vemte případ, že by třeba paní Evka otěhotněla a měla rizikové těhotenství a musela by skončit ze dne na den.... to by firma musela také nějak řešit a nástupkyně by v tom zezačátku plavala, ale musela by to zvládnout. Já mám zkušenost, že mi nikdy nikdo nic nepředával a musela jsem se s tím poprat sama....
Díky Irčo, taky jsem začínala úplně sama. Hodili přede mě pár šanonů a dělej. Neříkám, že bych nezaučila ráda, jen konstatuji, že bych teď sama potřebovala nějakou pomoc.
Odcházím částečně ze zdrav. důvodů a sama se teď cítím , jako chudák. A jsem daleka toho, řešit si s někým spory a využívat k tomu třetí osoby.
A právě o to jde, .. řešit si s někým spory (zřejmě s majitelem), a z toho plyne možná ta nechuť druhému pomoci (tomu kdo za spory nemůže)
Já jsem tedy pomohla vždycky i když jse se cítila ukřivděná. Sobě nepomůžu, tak proč práci znepřijemnit svému nástupci (tedy pokud nejsem nucena odejít prvě kvůli němu)
Každá z nás určitě někdy někde začínala, ale zastávám se paní Evky!
Za správné a konečné zpracování loňského roku je zodpovědná pouze ona a ne nová nástupkyně. Ta bude muset naskočit do rozjetého vlaku a pokud možno bezchybně pokračovat.
Během pár dní nevysvětlí celou problematiku a není problém se třeba s p.Evkou domluvit na příp.radu i v pozdější době. Navíc bude mít k dispozici všechny doklady a tak přeci může navázat na její práci a vše co neví - dohledat v minulosti v dokladech.
Zaměstnavatel si vůbec nemá představovat, že tu novou všemu naučíte. Představuji si to tak, že by to měla být účetní, která účetnictví zná a půjde jen o to, aby se v nové firmě zorientovala a Vy jí máte ukázat způsob zakládání dokladů, řazení, ukázat program (případně jí dát manuál k prostudování) a tak podobně. Vy máte dost práce s uzávěrkou a přiznáním a není možné někoho zapracovávat tak, že ho budete učit. Toto by bylo možné od dubna, ale byla by to od Vás další poskytnutá práce, na jejímž zaplacení byste se mohla se zaměstnavatelem dohodnout. To ale mluvím o případu, že půjde o někoho, kdo fakt potřebuje zaučování (na to by ale spíš měla mít aspoň rekvalifikační kurs). Samozřejmě že pokud to nebude nějaká absolventka, ale již účtující účetní, tak případné dotazy jí jistě odpovíte.
to máte sice pravdu, ale tady žádné kdyby není. chápu, že kdyby tam už paní nebyla tak si ta nová musí poradit, ale ona tam je. To jak píšete mě taky nikdo nikdo nic, tak to mi připadá jako šikana na vojně, mě dělali to a to, tak já to budu dělat tobě. Ta nová přeci nemůže za to, že vám nikdo nic nevysvětlil. Ale já věřím, že si paní poradí. A ještě dodatek, možná by té co odchází i s něčím pomohla. Přeci není úplně "tupá" když má o tu práci zájem. Asi obecně ví o co jde, jen potřebuje vysvětlit vnitřní organizaci a běh věcí a to by si snad zaučení zasloužilo.
to jste tedy použil(a) nádherný výraz "jako šikana na vojně".... já jsem jen na straně paní Evky a vyjádřila jsem svůj názor.... Samozřejmě pokud člověk může, tak podle mého rád pomůže, ale pokud paní Evka konči 31.3., tak v době závěrky nelze předat účetnictví.... Nástupkyni se může klidně během jednoho dne vysvětlit, jak to vůbec ve fimě chodí (alespoň ve stručnosti) a pokud jí paní Evka nebude mít čas jí něco vysvětlovat, tak se s tím opravdu nová nástupkyně musí poprat sama...
Pokud dala výpověď sama p. Evka, pak (promiňte) si to blbě načasovala a měla jí dát o měsíc dřív nebo později. A jako zaměstnavatel bych v tomto případě očekávala její součinnost.
Pokud dostala padáka, hodila bych nástupnici do vody s max. dvouhodinovým výkladem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 3. 2009 9:43
Dobrý den,
mám povinnost zaučovat novou účetní?
Ne, že bych nechtěla, ale sama mám co dělat, abych si dotáhla vše do konce a mohla v klidu odejít. Majitelé počítají s tím, že budu celý týden někoho učit.
Díky za reakce.