Re: Porušení pracovní kázně
>Dobrý den,
>
>navazuji na dnešní dotaz.
>
>zaměstnankyně měla nastoupit na ranní směnu, nepřišla,
>nebrala telefony a po 4 hodinách se ozvala, že je u
>lékaře. Takže předpokládám, že donese nemocenský lístek
>již ode dneška.
>
>Můžu ji napsat upozornění na porušení povinností
>vyplývajících ze zvláštních právních předpisů, že nepřišla,
>neozvala se a tím narušila plánovanou výrobu, a v
>případě opakování, že s ní může být ukončen PP dle § 52
>g?
>
>Vyžaduje to po mě můj šéf a nejsem si jistá, zda můžu
>to upozornění napsat, když bude mít vlastně ten den
>omluven z důvodu nemoci (tedy jestli donese nemocenský
>lístek).
já bych jí upozornění klidně napsal, s tím, že je povinna oznámit zam-teli překážku v práci a pokud se bude takto chovat opakovaně, že může být důsledkem výpověď, zam-tel není jasnovidec, který pátrá ve hvězdách, kde má zaměstnance.
>
>Prostě napsat upozornění na to, že měla dát vědět
>dříve.
Pokud donese nemocenský lístek, tak splnila svoji povinnost. Ona nemůže hned ráno, když jde k lékaři, vědět, zda bude uznána práce neschopnou nebo bude muset jít do práce, protože ji lékař nevystaví neschopenku.
>>Dobrý den,
>>
>>navazuji na dnešní dotaz.
>>
>>zaměstnankyně měla nastoupit na ranní směnu,
>>nepřišla,
>>nebrala telefony a po 4 hodinách se ozvala, že je u
>>lékaře. Takže předpokládám, že donese nemocenský
>>lístek
>>již ode dneška.
>>
>>Můžu ji napsat upozornění na porušení povinností
>>vyplývajících ze zvláštních právních předpisů, že
>>nepřišla,
>>neozvala se a tím narušila plánovanou výrobu, a v
>>případě opakování, že s ní může být ukončen PP dle §
>>52
>>g?
>>
>>Vyžaduje to po mě můj šéf a nejsem si jistá, zda můžu
>>to upozornění napsat, když bude mít vlastně ten den
>>omluven z důvodu nemoci (tedy jestli donese
>>nemocenský
>>lístek).
>>
>>Prostě napsat upozornění na to, že měla dát vědět
>>dříve.
>
>
>Pokud donese nemocenský lístek, tak splnila svoji
>povinnost. Ona nemůže hned ráno, když jde k lékaři, vědět,
>zda bude uznána práce neschopnou nebo bude muset jít
>do práce, protože ji lékař nevystaví neschopenku.
>
To ano, ale taky mohla zavolat, že jde k lékaři.
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
No já tedy nevím, dala o sobě vědět do 4 hodin. Nevím sice s čím šla k lékaři, ale dovedu si docela dobře představit situaci, kdy je mi tak bídně, že určitě moje první myšlenky nepatří zaměstnavateli, ale tomu kdo mi pomůže.A teprve potom řeším ostatní.
Záleží taky na tom, co je to za práci. Každopádně pokud zaměstnanec ví, že místo do práce jde k lékaři a je schopen zavolat, tak má dát vědět, že se nedostaví (nebo že se možná dostaví později, podle výsledku u lékaře). Vždyť zaměstnavatel jeho výpadek musí řešit a představte si, že půjde o práci, na kterou třeba navazuje práce někoho dalšího a podobně. Takže pokud nejste v bezvědomí, tak Vaše myšlenka má směřovat i tam, kam jste se měli dostavit a kvůli nemoci se nedostavíte. Toto klidně může zaměstnavatel vytknout a není na tom vůbec nic špatného nebo divného.
Souhlas, ale částečný.Pokud zaměstnavatel má takový provoz, výrobu a pod. ,kde při podobné události může dojít k nějakým škodám musí s nimi přece počítat a mít v záloze náhradní řešení.
Není přece možné spoléhat na to, že zaměstnanci jsou roboti a žádná náhlá příhoda nikoho nepotká.A může se jednat o nemoc i úraz.Něco jiného je, pokud by se neozvala celý den a nebo dokonce i déle.Ale i to se přece může stát.Skutečně může být člověk v takovém stavu a nebo v takové situaci, kdy ani nemá možnost něco udělat. Tuto konkrétní situaci musí posoudit zcela jistě zaměstnavatel, který ví, o koho se jedná a o co šlo.Moje úvaha byla taková spíš všeobecná, podobně jako vaše.
Samozřejmě, ale aby mohl pružně reagovat a mohl povolat do práce to "náhradní řešení", tak musí být informován o tom, že ten pracovník do práce nepřijde. Představte si, že půjde třeba o prodavačku, která obsluhuje Váš obchod sama. Ráno místo otvíračky půjde k lékaři a ani se nebude obtěžovat dát Vám to na vědomí, abyste se mohla zařídit. No nenaštvalo by Vás to? Pochopitelně, že může nastat situace, kdy člověk nedá vědět, že nepřijde, protože zkrátka dát vědět nemůže. Já jsem psala o tom, že má zaměstnavatele informovat, pokud je toho schopen.
Jo, jo, kdyby to bylo všechno tak jednoduché a věděli jsme všichni všecho dopředu.Ve vaší modelové situaci by to samozřejmě naštvalo, šla bych za pult sama než seženu náhradu, ale asi bych svůj problém (a to si myslím, že je můj problém-zabezpečit chod podniku)neventilovala tím, že budu hrozit výpovědí prodavačce.Víte ,můžu jí potom říct, že mi způsobila potíže, ale vyhrožovat výpovědí nebo dokonce zrušením PP, to mi prostě připadá extrémní.Něco jiného by bylo,když bych věděla, že to nebylo poprvé a asi ani naposledy.Tam je pochopitelně razance na místě.
, >,můžu jí potom říct, že mi způsobila potíže, ale
>vyhrožovat výpovědí nebo dokonce zrušením PP, to mi prostě
>připadá extrémní.Něco jiného by bylo,když bych věděla, že
>to nebylo poprvé a asi ani naposledy.Tam je
>pochopitelně razance na místě.
čtu a nestačím se divit. Zam-nec by měl být rád, že má práci, jeho povinnost je nastoupit do práce podle rozpisu PD a směn, jestliže z nějakého důvodu nemůže, je jeho první povinnost oznámit to zam-teli. Pokud tak neučiní,ačkoliv učinit mohl(nesrazilo ho auto, není v komatu),tak jde z jeho strany jednoznačně o porušení zákl. povinnosti a zam-tel má oprávnění to řešit podle svého rozhodnutí, třeba ho ve zk.době vyrazit teď hned. Jaképak sociální cítění, co to je? Omlouvání neplnění zákl.povinností zaměstnancem není sociální cítění, ale zakrývání nedostatků, které může vést do budoucna k tomu, že se budou opakovat, protože nejsou postihovány.
Zam-tel nemá povinnost pro neodpovědnost zam-ce si zajišťovat nějaké náhradí řešení, záskoky a pod., to jsou pro něho všechno vícenáklady,více problémy a starosti, které bych dal tomu dotyčnému pěkně zbaštit se vším všudy.
Souhlasím. Ještě k tomu "vyhrožování výpovědí". To není vyhrožování, to je upozorňování, k čemu může dojít, když by se takovéto prohřešky opakovaly. Jestliže někomu dáte písemné napomenutí, tak ta možnost výpovědi pro opakované porušování z toho vyplývá ze zákona. A udivilo by mě, kdyby se dotyčná místo zamyšlení se nad tím, uznáním své chyby a omluvy urazila za to, že byla upozorněna. Můžete ji napomenout ústně, ale při opakování té chyby Vaše první ústní napomenutí nemá žádnou váhu, protože nedokážete, že tu nebo jinou chybu již udělala - to dokážete jen tím, že ji napomenete písemně.
Nechci tu diskuzi vyostřovat, sám jsem pro slušné vycházení navzájem, ale rád se nechám poučit: kde najdu to jednoznačné porušení zákl. povinností. A druhá otázka: když hodím ráno do schránky dopis, že jdu k lékaři (myslím nečekaně), tak v té práci budu dříve než ten dopis dojde.
stačí si přečíst příslušná ustanovení ZP, přepokládám, že Vám nemusím psát konkr.§§, pokud ano, tak Vám je třeba pošlu mejlem.
Máte-li na mysli oboustrannou slušnost, pak tedy i bez ophledu na zákonem stanovené povinnosti je slušností i to, že zaměstnanec, který ví, že jde ráno k lékaři, dá toto oznámení zam-teli, pokud to zjistí až ráno, že musí k lékaři, tak zajistí oznámení ráno, dopis do schránky asi není to pravé ořechové.
Už jsem se k tomuto nechtěla vracet. Ale nemůžu si pomoct.
Stoprocentně souhlasím s tím, že zaměstnanec je povinen neporušovat zákoník práce.Souhlasím také s tím, že pokud je to možné, má dát vědět zaměstnavateli, že musí k lékaři.Otázkou je ,jak tedy zaměstnavatel zareaguje.Zajistit provoz musí přece i v případě, když mu zaměstnanec třeba dá vědět už večer nebo hned ráno.Nemůže přece jenom proto, že zaměstnanec nemůže nastoupit do práce ze zdravotních důvodů psát upozornění pro porušení povinností zaměstnance s následkem vyhazovu.Bavíme se pořád o normální stuaci, ne o tom, když zaměstnanec je lajdák.A nebo dávat dokonce platit nějakou škodu.Pájo, v zákonech se vyznáte líp, než kdo jiný. Opravdu si myslíte, že by nějaký soud uznal ukončení PP z důvodů, že zaměstnanec šel k lékaři a zaměstnavateli to dal na vědomí ihned, jak mohl, třeba po čtyřech hodinách?
>Už jsem se k tomuto nechtěla vracet. Ale nemůžu si
>pomoct.
>Stoprocentně souhlasím s tím, že zaměstnanec je
>povinen neporušovat zákoník práce.Souhlasím také s tím, že
>pokud je to možné, má dát vědět zaměstnavateli, že musí
>k lékaři.Otázkou je ,jak tedy zaměstnavatel
>zareaguje.Zajistit provoz musí přece i v případě, když mu
>zaměstnanec třeba dá vědět už večer nebo hned ráno.Nemůže
>přece jenom proto, že zaměstnanec nemůže nastoupit do
>práce ze zdravotních důvodů psát upozornění pro
>porušení povinností zaměstnance
může, protože nejde o to, že zam-nec ze zdr. důvodů nenastoupí do práce, ale že se neobtěžoval to oznmámit zam-teli.
s následkem vyhazovu.Bavíme
>se pořád o normální stuaci, ne o tom, když zaměstnanec
>je lajdák.A nebo dávat dokonce platit nějakou
>škodu.Pájo, v zákonech se vyznáte líp, než kdo jiný. Opravdu
>si myslíte, že by nějaký soud uznal ukončení PP z
>důvodů, že zaměstnanec šel k lékaři a zaměstnavateli to dal
>na vědomí ihned,
o soudu nebyla vůbec řeč, dotaz byl, zda lze za neoznámení dát zam-ci písemné upozornění, a já tvrdím, že LZE. To že zam-nec dostane upozornění, ho pouze upozorní na to, že udělal něco, co není v souladu s jeho povinnostmi vyplývaíjícími z právních předpisů a že se to nemá opakovat, protože pak teprve při opakování???!!! by to mohlo být řešeno důrazněji.
Stupeň porušení povinností a následky by měl mít každý zaměstnavatel stanoveny v pracovním řádu, aby každý zaměstnanec byl předem seznámen s tím, co a jak má dělat, jaká jsou jeho práva a povinnosti a bylo předem jasno.
jak mohl, třeba po čtyřech hodinách?
A jsme u úplných absurdit. Zaměstnanec to zaměstnavateli dá včas a správně vědět- např. zavolá a zaměstnavatel to zapře. Co potom? A toto se může stát třeba opakovaně.A nemusí jít jenom o zavolání, ale třeba dá vědět přes spoluzaměstnance, rodinného příslušníka a pod. a zaměstnavatel řekne, že o tom nevěděl a že mu vznikla škoda a že píše porušení a že toto bylo už opakovaně atd .......
Tak to už je o té slušnosti na druhé straně. Pokud to dá ústně vědět přes spoluzaměstnance, tak snad by mu to dosvědčil ten spoluzaměstnanec. Ovšem když skutečně zavolá, že nepřijde, protože jde k lékaři a zaměstnavatel mu to zapře - tak to nevím co s tím. Každopádně tady ale byla debata o tom, že zaměstnankyně skutečně nedala vědět - a za to dostane výtku.
celá tahle dlouhatááááánská diskutze kvůli upozornění zaměstnanci je podle mne úplně zbytečná, protože zam-tel stanoví, co je porušení a za co ho zam-ci dá,v případě problému si to musí sám obhájit, zaměstnanec má právo namítat, bránit se a případně uspět při výpovědi žalobou na zrušení pro neplatnost.
Našel jsem jediný paragraf, 206, který mluví o uvědomění bez zbytečného průtahu. Ač nejsem právník, tak vím, že pokud např. zaměstnanec nemá přidělený služební telefon, tak tyhle 4 hodiny o které šlo jsou nenapadnutelné. Proto jsem vstoupil do diskuze, protože znám obdobný případ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 3. 2009 17:57
Dobrý den,
navazuji na dnešní dotaz.
zaměstnankyně měla nastoupit na ranní směnu, nepřišla, nebrala telefony a po 4 hodinách se ozvala, že je u lékaře. Takže předpokládám, že donese nemocenský lístek již ode dneška.
Můžu ji napsat upozornění na porušení povinností vyplývajících ze zvláštních právních předpisů, že nepřišla, neozvala se a tím narušila plánovanou výrobu, a v případě opakování, že s ní může být ukončen PP dle § 52 g?
Vyžaduje to po mě můj šéf a nejsem si jistá, zda můžu to upozornění napsat, když bude mít vlastně ten den omluven z důvodu nemoci (tedy jestli donese nemocenský lístek).
Prostě napsat upozornění na to, že měla dát vědět dříve.