Re: DPP a cestovné
Vzhledem k tomu, že Fú nemají rádi služební cesty z místa bydliště a navíc předpokládám, že jejich místo bydliště je nějaký Užhorod nebo tak, měla bych z toho docela obavy.
Nejčistější by bylo vyplatit to jako nedaňový výdaj pro firmu a u nich celé zdanit a zpojistit. Což se nikomu nechce, takže pak v tichosti do výplaty jako odměnu, protože tak to bude mt aspoň firma v daních.
Vaše cesta je snaha o logické řešení, které ale naráží na definici služební cesty. Oni odjeli zřejmě dříve, než se stali vašimi zaměstnanci, takže by to SC nemohla být. I kdybyste jim DPP napsala od těch pár dní dřív, pořád je tu to, že SC je cesta z práce někam jinam do práce a ne zezdoma do práce.
Pokud chce váš nadřízený nést toto riziko, nechte si to od něj nařídit písemně, aby vám nedal k náhradě, až to Fú vyhodí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2009 18:55
od přístího týdne bude v naší firmě zaměstnáno cca 15 zahraničních pracovníků. Vedení s nimi domluvilo, že jim zaplatí, jízdenku z místa bydliště do Brna. Ekonom společnosti to chce dát přes cesťák. Kdyby se jim to dalo navíc do výplaty bylo by to jednodušší, ale bylo by tam pojistné a to u cesťáku není. Je to vůbec možné proplatit cestovné cizincům??
A já se ptám jestli mám tedy do Dohody o provedení práce zabudovat i nějakou formulku, že se strany dohodly na zaplacení cestovného. Nebo to nikde psát nemám a jízdenky nechat na pokladně proplatit. Navíc jsou jízdenky v cizí měně, jakým kurzem to mám přepočítat. Aktuálním ke dni proplacení nebo ke dni kdy byla jízdenka zakoupena?? Chcou totiž české koruny.