Re: Srážky ze mzdy
hoďte do koše, NEJEN nemusíte,ALE NESMÍTE podle ZP nic takového srážet, to by musel ten zaměstnanec podepsat Vám jako firmě dohodu o srážkách a určit, kam je máte posílat, ale toto se již dnes běžně ve firmách zpoplatňuje, protože za každý převod se platí a zam-tel není povinen financovat nějaké osobní půjčky zam-ce.
Představte si, kdyby ten zan,-nec pak po firmě vymáhal částky neoprávněně sražené a Vy jste mu je museli doplatit.
To je důvod, proč se tady ptám. Nerad bych to srážel, a pak zjistil, že to je protizákonné a firma by to musela vrátit zaměstnanci. Takový průšvih bych měl na krku velmi nerad!
Děkuji za radu
Pobavil jsem se - od vymahačské fy vyčůraný trik. Jinak samozřejmě práva a povinnosti jsou lidem přiznána buď zákonem nebo jsou autoritativně určena STÁTEM (soudem nebo správním orgánem). Pokud se srážením dlužník nesouhlasí (na základě S VÁMI SJEDNANÉ dohody o srážkách ze mzdy), nesmíte srážet nic.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 3. 2009 13:49
Dobrý den, potřebuji radu.
Zaměstnanec si vzal půjčku od banky, kterou nesplácel. Nyní nám došla žádost od firmy, která vymáhá dluhy, že je oprávněna pohledávku banky vymáhat a že máme strhávat zaměstnanci měsíčně maximální částku, kterou umožňuje zákon. Žádnou smlouvu o úvěru ani dohodu o srážkách však neposlala. Když jsem ji o to požádal, tak zaslali pouze ověřenou kopii smlouvy o úvěru.
Jak mám postupovat? Mám srážet zaměstnanci max.částku každý měsíc až do zaplacení (jedná se o cca 35 tis.) nebo k tomu potřebuji nějakou dohodu o srážkách ze mzdy (na konkrétní měsíční částku) nebo nějaké rozhodnutí soudu?
Vím, že v případě, že by šlo o exekuci vydanou exekutorem, tak bych srážel tu max.částku až do uhrazení celé pohledávky, ale nevím, jestli to tak funguje i na základě pouhé žádosti od vymahačské firmy?
Děkuji za radu.