Re: dovolená - nárok při PP na 2 měsíce
Myslím, že jim nárok nevznikl.
Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku.
Víte o tom, že existuje dovolená za odpracované dny?
Ne?
Tak si nastudujte zákoník práce.
Vážený/á anonyme, nepovažuji se za mzdovou účetní, ale bohužel musím dělat i mzdy. Neměla jsem možnost mít nad sebou někoho zkušeného a učit se od něj.. Prostě jsem byla hozena do vody a plav. Vše se učím za pochodu, dělám od všeho něco, takže specializovat se pouze na jednu problematiku je v podstatě nemožné... Svůj dotaz jsem zde umístila s tím, že mi někdo poradí a ne že mě bude někdo kritizovat. Zde na fóru se snažím získat vědomosti od zkušenějších. Pokud Vás obtěžuje odpovídat na otázky tak proč vůbec něco odepisujete?
Myslím, že to spíš byla reakce na odpovědi, ne vaši otázku.
Jinak u nás studenty bereme na DPP 150 h (podepíšou prohlášení), z toho nárok na dovolenou nevzniká.
Když to překročí a ještě u nás chtějí být, bereme je do prac.poměru na dobu určitou. A z toho už při odpracování víc jak 21 prac.dnů nárok vzniká, jak jsem psala výše.
Málokterý student chce pracovat celé 2 měsíce, takových si vážíme, protože už jsou zapracovaní a jen to lítá.
Děkuji za pochopení... Také mě napadla ta DPP, bylo by to výhodné pro obě strany (kvůli SP a ZP)ale oni vážně pracují 2 měsíce (výplata je pro ně velice slušná), Takže bych po vyčerpání těch 150 hodin napsala novou smlouvu na PP? A co DPČ, tam nárok ze zákona nemají? Šlo by to? A co doporučujete s tím co se mi přihodilo (neproplacení dovolené z minulého roku za ty 2 měsíce).
Z DPČ nárok na dovolenou není.
Pozor: na základě dohody o pracovní činnosti není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby, což se dá řešit sepsáním dohody na dvojnásobek předpokládané doby.
To už mi přijde kostrbaté. Navíc jak jsem psala, máme je u sebe rádi celé prázdniny. Na DPP odpracují cca 18 dní takže na PP zbývá cca 25 dnů. Z toho jim vznikne nárok na 1 den dovolené (do 60 odprac.dnů, každých 21 dnů = 1 den) a to už firmu nezruinuje. Vyplácím na konci prázdnin, študáci bývají mile překvapeni a dokonce i děkují.
Jejda to jsem trdlo, jasně u DPČ jsem pozapomněla na tu prac. dobu, už mi z toho hrabe... Jen ještě k té DPP, oni mají placené i přesčasy... Takže by mi nestačil ani ten 1 měsíc... Řeším to tak, že dodržuji 8 hod týdně přesčasů a co mají navíc proplácím v prémiích. Nejraději bych jim napsala 150 hod a DPP, ale pak by asi byla nepřiměřená sazba za hodninu...Tak já nějak vyřeším ještě tu jejich dovču... Myslíte, že to mohu vyplatit pokud u nás budou opět zaměstnaní o let. prázdninách? Tápu, jelikož to budou v podstatě 2 různé PP.
Díky za trpělivost :o)
Ano to najdou, ale ... jestliže to máte v popisu práce, tak je nutné především ten zákoník práce pročíst. A toto nejsou žádné špeky, ale naprosto základní věci. Tady na foru se to opakuje tak často, že kdyby si někdo dal práci s tím ty diskuze pročíst není možné, aby se v tomto neorientoval a psal takové blbosti např. že když neodpracuje 60 dní, tak nárok není. Takže to opravdu bylo ne na tazatelku , ta se aspoň snaží, ale na toho kdo odpovídal takovou nehoráznou blbost.
Re: Neurážejte a nastudujte se ZP
>>>>>Jak si to tu pročítám tak jsem zjistila, že asi nemám
>>>>>úplně tak všechno v pořádku... V loňském roce jsme
>>>>>zaměstnávali na dobu určitou studenty, jednalo se o
>>>>>hlavní PP. Vzhledem k tomu, že pracovali pouze ty 2
>>>>>měsíce
>>>>>a byli plně vytíženi - neměli dovolenou. Já neználek
>>>>>zákoníku práce jsem jim neproplatila dovolenou,
>>>>>jelikož
>>>>>jsem myslela, že pokud neodpracují 60 dní - nemají
>>>>>nárok. Oni ani nic nežádali. Asi už to mám nechat být
>>>>>a
>>>>>příště psát do smlouvy, že nemají nárok na dovolenou?
>>>>>Je to vůbec možné??? Nebo jim musím dovolenou vždy
>>>>>proplatit? A není možné, i když by zam-ec souhlasil,
>>>>>psát
>>>>>do smlouvy, že nárok na dovolenou nevzniká?
>>>>>
>>>>>Díky za názory
>>>>
.
>>>>Pokud odpracuje víc jak 21 dní, vznikne nárok na
>>>>dovolenou za odpracované dny, tomu se nevyhnete.
>>>
>>>Myslím, že jim nárok nevznikl.
>>>Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního
>>>poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci
>>>alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená
>>>za
>>>kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže
>>>pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého
>>>kalendářního roku.
>>...zase tu někdo nezná zákoník -- :-) chudáci
>>zaměstnanci,kteří např. odpracují 45 dnů a zbytek roku
>>jsou
>>nemocní .. asi je hezky šidíte ..
>
>to bylo pro tztm nebo pro vás EVO, a jak píšete,člověk
>se potřebuje občas poradit,když něco neví,já sama
>dělám mzdovou 16 let a někdy si nevím rady .. tak klidně
>piště dál .. ochotní lidé se najdou ..
Zákonnou podmínkou, která zakládá právo zaměstnance na dovolenou, je odpracování nejméně 60 dnů v kalendářním roce.
Podmínku odpracování 60ti dnů v kalendářním roce je zaměstnanec povinen splnit v každém kalendářním roce. V případě, kdy pracovní poměr zaměstnance netrval k zaměstnavateli po celý kalendářní rok, má zaměstnanec právo po odpracování 60ti dnů na poměrnou část dovolené
Re: Neurážejte a nastudujte se ZP
enou?
>>>>>>Je to vůbec možné??? Nebo jim musím dovolenou vždy
>>>>>>proplatit? A není možné, i když by zam-ec souhlasil,
>>>>>>psát
>>>>>>do smlouvy, že nárok na dovolenou nevzniká?
>>>>>>
>>>>>>Díky za názory
>>>>>
>.
>>>>>Pokud odpracuje víc jak 21 dní, vznikne nárok na
>>>>>dovolenou za odpracované dny, tomu se nevyhnete.
>>>>
>>>>Myslím, že jim nárok nevznikl.
>>>>Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního
>>>>poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci
>>>>alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená
>>>>za
>>>>kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže
>>>>pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého
>>>>kalendářního roku.
>>>...zase tu někdo nezná zákoník -- :-) chudáci
>>>zaměstnanci,kteří např. odpracují 45 dnů a zbytek
>>>roku
>>>jsou
>>>nemocní .. asi je hezky šidíte ..
>>
>>to bylo pro tztm nebo pro vás EVO, a jak
>>píšete,člověk
>>se potřebuje občas poradit,když něco neví,já sama
>>dělám mzdovou 16 let a někdy si nevím rady .. tak
>>klidně
>>piště dál .. ochotní lidé se najdou ..
>
>*******
>Zákonnou podmínkou, která zakládá právo zaměstnance na
>dovolenou, je odpracování nejméně 60 dnů v kalendářním
>roce.
>Podmínku odpracování 60ti dnů v kalendářním roce je
>zaměstnanec povinen splnit v každém kalendářním roce. V
>případě, kdy pracovní poměr zaměstnance netrval k
>zaměstnavateli po celý kalendářní rok, má zaměstnanec
>právo po odpracování 60ti dnů na poměrnou část dovolené
Jste asi ..... co takhle § 214, ten jste asi neviděla ani z rychlíku, přesto že vás na to už tady upozorňovali.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 3. 2009 14:59
Jak si to tu pročítám tak jsem zjistila, že asi nemám úplně tak všechno v pořádku... V loňském roce jsme zaměstnávali na dobu určitou studenty, jednalo se o hlavní PP. Vzhledem k tomu, že pracovali pouze ty 2 měsíce a byli plně vytíženi - neměli dovolenou. Já neználek zákoníku práce jsem jim neproplatila dovolenou, jelikož jsem myslela, že pokud neodpracují 60 dní - nemají nárok. Oni ani nic nežádali. Asi už to mám nechat být a příště psát do smlouvy, že nemají nárok na dovolenou? Je to vůbec možné??? Nebo jim musím dovolenou vždy proplatit? A není možné, i když by zam-ec souhlasil, psát do smlouvy, že nárok na dovolenou nevzniká?
Díky za názory