Re: zápočtový list
Nikde nebylo a není napsáno, že je zaměstnanec povinen předávat potvrzení o zaměstnání. Z toho vyplývá, že ho nový zaměstnavatel nepotřebuje, nemá oporu v zákoníku práce. Pokud ho po vás vyžaduje, tak ať vám sdělí na základě čeho :-) Logiku to mělo do 31. 2006, kdy byl hlavní a vedlejší pracovní poměr. Dnes jsou pouze pracovní poměry. Co dáte zaměstnavateli, pokud bude vaším dalším zaměstnavatelem, byl jste v zahraničí nebo v domácnosti???
Ano, je to tak, nenapadá mě žádný důvod, proč by člověk nemohl nastoupit do nového zaměstnání bez potvrzení o zaměstnání. Dříve se na něm uváděly i promaroděné dny a ani ty už se zde neuvádí. Nicméně zaměstnavatel je povinen končícímu zaměstnanci vydat potvrzení o zaměstnání při skončení prac poměru, čímž se rozumí poslední den v zaměstnání (viz ZP § 313). Jeden důvod mě teď přece jen napadl - uvádí se na něm důvod skončení prac. poměru, pokud byl zaměstnanci zrušen prac. poměr z důvodu hrubého porušení dle § 55, tak toto by si třeba chtěl nový zaměstnavatel ověřit.
Proč by zaměstnavatel měl sdělovat proč chce zápočtový list ? Na Úřadu práce ho chtějí taky - píše se tam , pokud je okamžité zrušení. Je na zaměstnavateli , jestli by takového přijal, má-li zápočtový list bez tohoto údaje, je to pro něj aspoň minimální záruka, že nebere třeba lumpa.
To co napsal užival "wu" je pitomost - omlouvám se, ale zaměstnavatel je povinen končícímu zaměstnanci vydat potvrzení o zaměstnání při skončení prac poměru (viz ZP § 313) - poslední den v zaměstnáůní. Taky řeším tento problém a pokud to nebude po dobrém, budu se muset obrátit na inspekci práce. Kromě zápočtového listu jsem nedostala ani výplatu. Jinak není třeba mít zápočtový list při nástupu do nového zaměstnání, ale dodat jej budete muset, je důležitý pro výpočet praxe - v případech platových tarifů a stupňů a také později pro výpočet důchodu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2009 20:29
Může mi někdo poradit, jak na zaměstnavatele, který mi nechce dát poslední den při odchodu zápočtový list a odkazuje mě, že mi ho dát až 15. následujícího měsíce. Mám nějaké páky, bez zápočťáku nemám šanci přece nastoupit do dalšího zaměstnání.
Díky