Re: DPH z EU - praktický příklad
Souhlasím s předcházející odpovědí - dříve vyměřovali DPH celníci, museli jsme ji zaplatit a zároveň si jimohli nárokovat jako odpočet - ted jste povinna si ji vypočítat sama a uvést jak na vstupu, tak na výstupu. To, kdy zboží prodáte je v tuto chvíli jedno, prostě prodej už se řídí jako jakékoliv další zboží - odvedete DPH.
Re: DPH z EU - praktický příklad
Což znamená, že povinnost DPH bude podle výše uvedeného příkladu 380.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2009 9:37
Dobrý den,
jen se chci na praktickém příkladu níže ujisit, že chápu problematiku dobře. Nakupuji zboží od plátce DPH v EU, já jsem plátce DPHv CZ.
Př.
Nakoupím zboží za 1000 CZK (po přepočtu z EUR, zjedonušeno). Na faktuře od dodavatele není uvedeno DPH ani ho neplatím. Je tam jen DIČ nás obou.
Dělám daňové přiznání čtvrtletně, tj. pokud nakoupené zboží prodám v rámci tohoto období za 2000 CZK, moje daňové přiznání bude vypadat následovně.
Daň na vstupu: 190 (1000x0,19)
Daň na výstupu:380 (2000x0,19)
---------------------------------------------
Daňová povinnost: 190 CZK
1. Musí být na faktuře od dodavatele z EU nějak uvedeno, že zboží bude podléhat DPH v rámci řízení v zemi zákazníka ?
2. Pokud by se nákup zboží z EU provedl v jednom období (např. leden 2009) a prodej zboží v ČR provedl v jiném období (např. květen 2009) , byla by nějaká změna oproti výše uvedenému příkladu ?
Děkuji za připomínky či potvrzení, že takto je to správně.
Děkuji