Může zaměstnavatel?

• (neregistrovaný)

7. 4. 2009 6:40

Pracuji u jedné bezpeč. agentury.....zaměstnavatel mi chce dát vytýkací dopis a peněžní trest že jsem byl na toaletě.Mám 24hod. pracovní dobu,o víkendu jsme tu jenom po jedné osobě.Je možné,aby mě zaměstnavatel potrestal za lidskou potřebu?Jestli ne,může mi někdo dát paragraf,na který se můžu odvolat?Děkuji ZK

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 4. 2009 10:18

pája

Re: Může zaměstnavatel?
      v žádném případě, zajišťujete ostrahu objektu, v jednom, práce nelze přerušit dle odst. 1 § 88, takže Vám musí zajistit přiměřenou dobu na oddech a jídlo, čili i na osobní hygienu.
      Navíc žádný perněžitý trest ukládat nelze,(§ 13/1 f) ZP), může v případě porušení něčeho stanoveného krátit osobní hodnocení nebo premie, ale ze zkušenosti pochybuji, že nějaké berete.

• 7. 4. 2009 11:25

Jiřka1 (neregistrovaný)

Co se týká oddechu a času na jídlo u prací, které nelze přerušit (např. ta ostraha), tak tento čas je vlastně součástí práce - pracovník ostrahy jí a zároveň při tom pracuje (hlídá). Ovšem jak zajistit hlídání při konání potřeby si jaksi neumím představit (teda umím, ale je to srandovní) :-)

• 7. 4. 2009 11:45

pája

to je bohužel u bezp. agentur praxe- nezbývá nic jiného, než zavřít bránu,utíkat na wecko, spěchat a vrátit se k práci. Otázka jídla,kafe atd., to už není problém.
      Za ostrahu se platí málo jako za službu, od toho se odvíjí i mzdová hladina, od ní zase kvalita pracovníků, kteří jsou vůbec ochotni za takovou mzdu pracovat, od toho zase spokojenost zákazníka s výkonem služby a je to uzavřený kruh.
      Pro tazatele:
      24 hod. směny jsou dávno zakázány, zkuste si vybojovat 12 hod. v nepřetržitém režimu ,protože zam-teli hrozí vysoký postih za porušování ZP. Stačí, když se dvatři domluvíte a pošlete stížnost na OIP, k tomu doložíte kopie strážní knihy dokumentující rozpisy směn a má těžký problém.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).