S.r.o. bez zaměstnanců

• (neregistrovaný)

16. 4. 2009 17:57

Prosím o radu. Založili jsme s.r.o. na 1 majitele, zakladatele. Jednatele dělá jedna osoba - jiná než zakladatel. Jak jsem se dočetla, lze tak učinit bez pracovněprávního vztahu.
    Čili jednatel vykonává činnost , aniž by byl zaměstnán, rovněž zodpovědná osoba, není zaměstnána. Nemůžu se ale dopátrat, jestli existuje zákon, který by určoval hranici, nebo nařízení, odkdy je nutno, aby jednatel, případně zodpovědná osoba byly v nějakém pracovněprávním vztahu. Aby nebyl průšvih. Pokud by v pracovněprávním vztahu nemuseli být, lze jednateli nějakým způsobem vyplácet odměnu za "jednatelství" ? to samé u odpovědné osoby?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2009 15:27

Klára (neregistrovaný)

Re: s.r.o. bez zaměstnanců
      V s.r.o. nemusí mít jednatel nebo zakladatel pracovní smlouvu, ani by ji mít neměl. Podle § 66 obchodního zákoníku, odst. 2 by měl mít mandátní smlouvu, nebo smlouvu o výkonu funkce, ve které stanovíte odměnu. Smlouva by měla být schválena valnou hromadou.

• 17. 4. 2009 15:42

Katy (neregistrovaný)

Re: s.r.o. bez zaměstnanců
      Děkuji za odpověď. Pokud je pouze jeden zakladatel, jakou formou se koná nebo vykazuje Valná hromada ? V mandátní smlouvě může být uvedeno , že jednatel vykonává práci bezúplatně? Pak tedy neproběhne ani registrace na OSSZ ani VZP ? A ještě poslední věc, není mi jasné, když předmět činnosti je projektování, to se nikdo z finančáku nebude ptát koho teda odměňujeme za to , že nám dělá projekty? Fakticky dělá zakladatel - majitel firmy. Je mi to pořád takové nesrozumitelné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).