Nárok na stravování při práci přesčas

• (neregistrovaný)

21. 4. 2009 13:56

Prosím, můžete mi poradit, kde je legisl. upraveno, má-li zaměstnanec nárok na stravování na směně, která je prací přesčas. Např. pracovník, který normálně chodí pouze na ranní směnu od pondělí do pátku, přijde v sobotu a v neděli do práce (mimořádně) a chce si vzít dotovaný oběd, který je řešen formou chlazené stravy (příklad). Má na něj nárok?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 4. 2009 14:01

bbb (neregistrovaný)

Re: Nárok na stravování při práci přesča
      Podle mě ,protože na stravenky žádný nárok není (žádný zákon to neukládá) , tak záleží na zaměstnavateli, jak si to určí, třeba nějakým vnitřním předpisem, u nás se stravenky na přesč. směny nedávají

• 21. 4. 2009 14:51

VH

Věta "...na směně, která je prací přesčas..." je špatně, protože jedním ze znaků práce přesčas je skutečnost, že zaměstnanec koná danou práci mimo pracovní směnu = práce přesčas nikdy není součástí pracovní směny. Tím, že se nejedná o pracovní směnu, zaměstnavatel nemá vůči tomuto zaměstnanci povinnost dle § 236 odst. 1 ZP = povinnost umožnit mu stravování. Zaměstnanec uvedený v příkladu má však právo na stravné jako při pracovní směně - § 152 c) - jedná se o cestu v souvislosti s mimořádným výkonem práce mimo rozvrh směn v místě výkonu práce nebo pravidelného pracoviště. Zaměstnavatel by mu také mohl oběd poskytnout (nejedná se však o právo zaměstnance na tento oběd) a pokud by na něj zaměstnanec nepřispíval, mohl by mu stravné za podmínek ZP krátit.

• 21. 4. 2009 18:43

Jiřka1 (neregistrovaný)

Zaujala mě Vaše věta "tím, že se nejedná o pr. směnu, zaměstnavatel nemá vůči tomuto zam. povinnost umožnit mu stravování". Podle § 236 má zaměstnavatel povinnost umožnit stravování praacovníkovi ve směně. Což se může odehrát i tak, že se pracovník v zákonem dané přestávce (která je nejpozději po 6h práce povinná vždycky, tzn. i když nepracuje ve směně, ale přesčas), prostě nají z domu doneseného jídla. Takže mně to nějak nejde dohromady - je povinen mu dát přestávku, ale není povinen umožnit mu se najíst? To přece nedává smysl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).