Zaměstanec a živnostník

• (neregistrovaný)

22. 4. 2009 20:01

Zdravím Vás, prosím o radu a informace:
    Jsem zaměstnanec, ale momentálně mám nabídky na další práci jako vedlejší poměr na živnostenský list. Můžu být zaměstanec a živnostní ?? Zaměstnavatel za mě odvádí zdravotní a sociální, tak budu si ho jako živnostník také platit???

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 4. 2009 20:37

P. (neregistrovaný)

Re: zaměstanec a živnostník
      Pokud Vám to nezakazuje např.pracovní smlouva, tak můžete být. Doložíte na OSSZ že je za vás placeno sociální ze zaměstnání a budou vás tam evidovat jako OSVČ-vedlejší. A až si za rok dáte Přehled tak vám třeba vyjdou platit zálohy.

• 22. 4. 2009 21:45

Jiřka1 (neregistrovaný)

Pokud budete nadále zaměstnancem, tak zálohy na zdravotní pojištění platit nemusíte a sociální zálohy se pak platí podle výše příjmu z podnikání, ale z vypodnikané částky musíte oboje pojištění odvést vždycky (po skončení roku při podání přiznání). OSVČ akorát nemá povinné nemocenské pojištění.

• 23. 4. 2009 0:28

danaw (neregistrovaný)

a doplnila bych Jiřku, která má - samozřejmě pravdu.... pozor na příjmy, pokud na vedlejšáku budou - řekněme "velké" - to nikdo dopředu neví, jak se to vyvine, raději platit zálohy, hlavně na sociální..... dneska jsou doplatky sociálního horší leckdy než daně :-))) a klienti se diví.

• 23. 4. 2009 8:24

DM (neregistrovaný)

Pokud by jste podnikal ve stejném oboru jako je váš HPP potom máte povinnost sdělit zaměstnavateli, že podnikáte, jinak by to mohl být důvod k rozvzání PP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).