Dovolená - (prosím paní Jiřku?)

• (neregistrovaný)

22. 4. 2009 21:45

Dobrý den,
    z příspěvků jsem usoudila, že je paní Jiřka skutečný odborník a velice ochotná všem méně zkušeným pomoci (děkujeme!). Měla bych na Vás - nebo kohokoliv, kdo by mi byl ochoten pomoci, prosbu - nevím si rady s nárokem na dovolenou. V zákoníku je uvedeno, že aby měl zaměstnanec nárok na poměrnou část roční dovolené (nikoliv pouze 1/12 za každých odpracovaných 21 dní/směn), musí mít "odpracováno 60 dní či směn" u zaměstnavatele. Zohledňuje se v těchto odpracovaných dnech počet odpracovaných hodin?
    Máme zaměstnance, denní vrátný, pracuje tedy 11,5h / směna (den). Nyní mě přesvědčuje, že pakliže nemá v pracovní smlouvě uveden počet hodin úvazku ani konkretizované směny (počet hodin), musím mu 11,5h rozdělit na 7,5h (=1 směna) a zbývající 4h počítat jako další, převážně odpracovanou část směny. Zdá se mi to nelogické a nesmyslné, ale raději se zeptám zkušenějších. Za odpovědi předem děkuji!!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 4. 2009 22:04

Líba (neregistrovaný)

Re: Dovolená - (prosím paní Jiřku?)
      Všichni ho chápeme, zkouší, co to dá. Pracovní den = směna. Lhostejno, jak dlouhá.

• 22. 4. 2009 22:35

yx (neregistrovaný)

Vždycky se takového vychytralce zeptejte, který zákon a § toto uvádí. Bude v koncích, protože je to nesmysl.

• 23. 4. 2009 8:55

Jiřka1 (neregistrovaný)

Souhlasím s Líbou i yx. Zaměstnavatel rozvrhne smluvený úvazek do směn a směna je směna. Když čerpá dovolenou (tzn. v tom dni, kdy měl mít směnu), má tento den pak zaplacen tolika hodinami, kolik měla činit směna - tj. dostane zaplaceno za 11,5 h. Protože on ale nemá pravidelně rozvrženou pracovní dobu (určitě nedělá pravidelně 5 dnů v týdnu po 11,5 hodinách), tak mu musíte nárok na dovolenou přepočítat (nebude mít 20 dní ale méně).
      S tím vznikem nároku je to tak: Dokud v tom kal. roce neodpracuje 60 směn, tak mu vzniká nárok na dvanáctinu za každých 21 odpracovaných. Až odpracuje 60 směn, nárok se změní - náleží mu dvanáctina za každý celý měsíc. Což ale neznamená, že zaměstnavatel mu nemůže dát dříve dovolenou. Pokud předpokládá, že potřebnou dobu odpracuje, může mu dát dovolenou, i když mu na ni zatím nevznikl nárokl. Kdyby se později ukázalo, že mu ten nárok nevznikl (třeba onemocněl nebo skončil prac. poměr), tak se mu přečerpaná částka dovolené srazí.

• 23. 4. 2009 16:38

Míra (neregistrovaný)

Děkuji všem za (tradičně) perfektní, jasné a rychlé odpovědi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).