Re: Dovolená - (prosím paní Jiřku?)
Souhlasím s Líbou i yx. Zaměstnavatel rozvrhne smluvený úvazek do směn a směna je směna. Když čerpá dovolenou (tzn. v tom dni, kdy měl mít směnu), má tento den pak zaplacen tolika hodinami, kolik měla činit směna - tj. dostane zaplaceno za 11,5 h. Protože on ale nemá pravidelně rozvrženou pracovní dobu (určitě nedělá pravidelně 5 dnů v týdnu po 11,5 hodinách), tak mu musíte nárok na dovolenou přepočítat (nebude mít 20 dní ale méně).
S tím vznikem nároku je to tak: Dokud v tom kal. roce neodpracuje 60 směn, tak mu vzniká nárok na dvanáctinu za každých 21 odpracovaných. Až odpracuje 60 směn, nárok se změní - náleží mu dvanáctina za každý celý měsíc. Což ale neznamená, že zaměstnavatel mu nemůže dát dříve dovolenou. Pokud předpokládá, že potřebnou dobu odpracuje, může mu dát dovolenou, i když mu na ni zatím nevznikl nárokl. Kdyby se později ukázalo, že mu ten nárok nevznikl (třeba onemocněl nebo skončil prac. poměr), tak se mu přečerpaná částka dovolené srazí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2009 21:45
Dobrý den,
z příspěvků jsem usoudila, že je paní Jiřka skutečný odborník a velice ochotná všem méně zkušeným pomoci (děkujeme!). Měla bych na Vás - nebo kohokoliv, kdo by mi byl ochoten pomoci, prosbu - nevím si rady s nárokem na dovolenou. V zákoníku je uvedeno, že aby měl zaměstnanec nárok na poměrnou část roční dovolené (nikoliv pouze 1/12 za každých odpracovaných 21 dní/směn), musí mít "odpracováno 60 dní či směn" u zaměstnavatele. Zohledňuje se v těchto odpracovaných dnech počet odpracovaných hodin?
Máme zaměstnance, denní vrátný, pracuje tedy 11,5h / směna (den). Nyní mě přesvědčuje, že pakliže nemá v pracovní smlouvě uveden počet hodin úvazku ani konkretizované směny (počet hodin), musím mu 11,5h rozdělit na 7,5h (=1 směna) a zbývající 4h počítat jako další, převážně odpracovanou část směny. Zdá se mi to nelogické a nesmyslné, ale raději se zeptám zkušenějších. Za odpovědi předem děkuji!!!