Nárok na dovolenou po rodičovské dovo

• (neregistrovaný)

5. 5. 2009 11:52

Dobrý den,

prosím zkušenější o radu.

Do 10.3.2009 jsem byla na rodičovské dovolené (tedy jednalo se o čtvrtý rok po dohodě se zaměstnavatelem, ale nastoupila jsem o měsíc dříve) a teď by mě zajímal můj nárok na dovolenou pro rok 2009.
    Budu mít nárok na celou nezkrácenou dovolenou (u nás 20 dní) a nebo se bude za dobu rodičovské dovolené krátit (i přesto, že jsem nezameškala 100 prac. dní)?

Děkuji za reakce.

Evina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 5. 2009 11:56

xy5

Re: Nárok na dovolenou po rodičovské dov
      pokud jste byla doma s dítětem, kterému byly více než 3 roky, potom jste pravděpodobně pobírala rodičovský příspěvek, ale v zaměstnání jste v žádném případě nebyla na rodičovské dovolené (ta je max. do 3 let dítěte)
      pravděpodobně jste měla podepsanou žádost o neplac. volno
      zatím nemáte odpracováno alespoň 60 PD, až je budete mít odpracované, tak se bude zjišťovat doba zameškaná - ta se krátí za 100 PD a každých 21 PD vždy o 1/12 celor. nároku (do těchto dnů se počítá nemoc, ošetřovné, neplacené volno, které jste čerpala)
      ale kdybyste onemocněla, byla doma na ošetřovačce, tak se nedivte, že Vám přijde z OSSZ málo peněz (neplac. volno nejde do vyloučených dob)

• 5. 5. 2009 11:57

VH

Re: Nárok na dovolenou po rodičovské dov
      Jen pro upřesnění - RD se poskytuje nejvýše do 3 let věku dítěte, takže se jednalo o nepl. volno mezi 3. a 4. rokem jeho věku. Z důvodu nepl. volna jste nezameškala 100 pracovních směn, ale tyto dny budou event. přičteny k zameškané době po nástupu do zaměstnání, bude-li nějaká. Pokud do konce roku 100 směn nezameškáte, dovolená se krátit nebude.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).