Re: stravenky možnost nevydat
Já trochu nechápu - vzhledem k tomu, že stravenky se vydávají dopředu , bude mít jen stravenky za odpracované dny. Jaké by mu mohl "nedávat" ?
No já myslím, že se stravenky dávají běžně o měsíc pozadu. Ještě jsem se tím opravdu nesetkala, že dopředu. Ale to mě zrovna nyní tak netrápí, spíše bych potřebovala vědět jestli není něco proti něčemu, když zaměstnavatel nechce zam-ci poskytnout tu výhodu ve formě stravenek, tak snad se ještě někdo zapojí...
V každém případě, pokud zaměstnanec plní své povinnosti, má právo na stravenky, které jsou ve firmě dávány všem.Nemáte-li žádnou směrnici na stravenky, tak bych Vám doporučoval neprodleně zpracovat a schválit, v ní můžete různé drobnosti upravit, stanovit kdo a za jakých podmínek má nárok, seznámit zaměstnance a dát do toho určitý řád.
Stěžovat by si mohl pouze ten dotyčný, ale myslím, že když končí, tak to asi neudělá. Na druhou stranu, dostane-li od firmy do konce PP ještě pár stravenek, co se tím změní, snad to není tak kritická částka.
Já jsem také toho názoru, že to firmu rozhodně nepoloží, ale šéf je tak strašně spořivý, že už neví co by si vymyslel, má tendenci šetřit tam, kde to opravdu není zásadní. Řeknu mu prostě, že je to určitá forma nerovného zacházení a hotovo! Jakýpak copak, ne :o)
Tak děkuji všem za konzultaci, kvůli 5ti stovkám nebudu dělat komedii..
Na to je celkem jednoduchý a osvědčený systém. Na první měsíc se dá dopředu podle pracovních dnů, na další měsíc se dá podle počtu pracovních dnů a odečtou se dny nemoci, dovolené a cesťáků z měsíce minulého. Takže problém nastává až ten měsíc, kdy zaměstnanec končí a to se mu buď dodaní v poslední výplatě nebo stravenky navíc vrátí.
U nás dáváme stravenky 2x ročně a nikdo nic nenamítá.
A zároveň si taky vybavuji, že nám odešel zaměstnanec, aniž je za 2 měsíce dostal (a to na ně měl nárok dle smlouvy) - myslím, že ve Vašem případě je to otázka slušného chování. Prostě papír na to, že mu náleží nemáte....
Je tu velká diskuse o stravenkách - pozor na kontrolu z FU!!!!!!!!!
Stravenky se dávají na začátku měsíce /když až na konci měsíce/ FU to napadne - stravenky na jídlo ne za jídlo - FU bývá nepříjemný
a těžko vysvětlíte, že někomu dáváte stravenky a někomu ne.
Musíte mít ve své podnikové směrnicvi napsáno - v jaké částce budete stravenky vydávat /50,-Kč, 60/atd. a samozřejmě zmínka všem zaměstnancům firmy......................
Opravdu vím o čem mluvím - měla jsem kontrolu z FU a chtěli vidět vše - doklady o převzetí stravenek - každý měsíc atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 5. 2009 12:35
Odchází nám zaměstnanec ve zkuš. době. Šéf by mu nejraději nedával stravenky, přispíváme 55 %. Je to možné, nebo se jedná o nerovné podmínky?