DPH od roku 2009

• (neregistrovaný)

21. 5. 2009 14:36

Dobrý den, prosím o radu, nová kolegyně mi tvrdí, že od 1.1.2009 je třeba přizahraničních fakturách brát v potaz, kdy se faktura přijatá skutečně přijala.. tj.
    zboží již mám v dubnu přijato na sklad.. faktura přišla dne 15.5.2009 - je na ní razítko přijetí ve firmě, a v tomto případě je DUZP květen, a uplatnuji DPH na vstupu a výstupu za květen... rozhoduje tedy ne to co je na přijaté faktuře od dodavatele, ale pouze to co zapíšu na fakturu já, kdy jsem fakturu přijala.
    V případě tedy, že firma má pevný měsíční kurz... dodaňovala bych v jiné částce....

Děkuji moc
    Blanka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2009 14:53

Lea 72 (neregistrovaný)

Re: DPH od roku 2009
      25 Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat daň při pořízení zboží z jiného členského státu
      (1) Při pořízení zboží z jiného členského státu s místem plnění v tuzemsku vzniká plátci nebo osobě identifikované k dani povinnost přiznat daň k patnáctému dni v měsíci, který následuje po měsíci, v němž bylo zboží pořízeno. Pokud však byl daňový doklad vystaven před patnáctým dnem měsíce, který následuje po měsíci, v němž bylo zboží pořízeno, vzniká plátci nebo osobě identifikované k dani povinnost přiznat daň k datu vystavení daňového dokladu.

a) ke dni vystavení daňového dokladu, pokud byl daňový doklad vystaven osobou registrovanou k dani v jiném členském státě před patnáctým dnem měsíce, který následuje po měsíci, v němž bylo zboží pořízeno, nebo
      b) k patnáctému dni v měsíci, který následuje po měsíci, v němž bylo zboží pořízeno.

(2) Při pořízení zboží z jiného členského státu podle § 16 odst. 4 a 5 vzniká plátci povinnost přiznat daň dnem přemístění zboží do tuzemska. Za den pořízení zboží z jiného členského státu se považuje den uskutečnění zdanitelného plnění podle § 21 Daň jsou plátce nebo osoba identifikovaná k dani povinni uvést do daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém jim vznikla povinnost přiznat daň.
      (3) Pořízení zboží z jiného členského státu se považuje za uskutečněné dnem, ke kterému by bylo uskutečněno zdanitelné plnění při dodání zboží podle § 21. Pořízení zboží z jiného členského státu podle § 16 odst. 4 a 5 se však považuje za uskutečněné dnem přemístění zboží do tuzemska.

• 22. 5. 2009 6:07

blanka1 (neregistrovaný)

Dobré ráno, Leo:)) děkuji moc,
      já tu čtu už od včerejška a jsem zmatená, protože tomu trochu hodně:)) nerozumím.
      Znamená to? prosím, že pokud mám přijaté zboží z EU 30. dubna a faktura mi dojde někdy 18. května, dávám do DPH do dubna?
      ----
      pokud mi přijde zboží až v květnu a fakturu dostanu např. 5.5. ale na dokladu je DUZP 29. 4. dávám do května???

děkuji moc.. Blanka

• 22. 5. 2009 8:17

Lea 72 (neregistrovaný)

Dobrý den, zkuste znovu mrknout na zákon § 31 odst. 2, 3, 4.
      Je to tam celkem dobře popsáno.
      Chápu to tak že pokud je na faktuře uvedeno 30.4., ale doklad dostanu 5.5. - dám do května. Mrkněte na ten zákon

Do 15 dnů ode dne uskutečnění služby se musí doplnit údaje .................., datum doplnění údajů je datum vystavení daňového dokladu.

• 22. 5. 2009 13:07

blanka1 (neregistrovaný)

Nojo, ale pokud mám sklad účtován B, a zboží přijde 30.4, tak je příjemka 30. dubna a faktura jde do května? to je ale blbý, to budu muset účtovat o nevyfakturovaných dodávkách? a to si tedy raději na ten doklad napíšu že mi přišel 30. dubna.

ještě to pročtu...
      děkuji moc
      Blanka

• 22. 5. 2009 14:44

LeaX (neregistrovaný)

Pro pořízení zboží je třeba vycházet z § 35 ZDPH (liší se jen drobně od výše uvedného § 31):

(2) Pořizovatel je povinen doplnit na obdrženém dokladu nebo v evidenci pro daňové účely do 15 dnů ode dne pořízení tyto údaje:
      a) datum uskutečnění pořízení,
      b) základní nebo sníženou sazbu daně,
      c) výši daně uvedenou v korunách a haléřích, popřípadě zaokrouhlenou způsobem podle § 28 odst. 2 písm. l),
      d) datum, k němuž byly doplněny údaje podle písmen a) až c).

(3) Datum doplnění údajů podle odstavce 2 písm. d) je považováno za datum vystavení daňového dokladu.

(4) Pokud plátce doklad podle odstavce 1 neobdrží do 15 dnů ode dne uskutečnění služby, má povinnost doplnit údaje do 15 dnů ode dne obdržení dokladu.

Pro rok 2009 platí výše uvedená exotická úprava a je třeba se s ní nějak poprat, aby nedocházelo zbytečně k vytýkacím řízením. Řešením může být i textace § 35/2/d - "datum, k nemuž byly doplněny údaje". Pokud by tam bylo uvedeno "datum, kdy byly doplněny údaje", nešlo by s tím nic moc dělat. Pokud si však do směrnice naformulujete, že "datem, k němuž doplňujete údaje" bude datum přijetí zboží nebo poslední den v měsíci přijetí zboží, či jiné datum, můžete být v klidu (samozřejmě za předpokladu, že se faktura někde netoulá).

• 25. 5. 2009 5:58

Blanka1 (neregistrovaný)

Dobré ráno, Leo, děkuji,
      pročtu to a uvidím co s tím:))) moc ještě jednou děkuji

Blanka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).