Re: Mateřská a dceřinná společnost-vznik
No, ono je to tak, že firma A má 1 jednatelku (pí. Černá) a 1 společníka (p. Koutný) a tento společník (p. Koutný) je zároveň společník a jednatel ve firmě B ještě se společníkem, který je manželem jednatelky (p. Černý) z firmy A. A ti zbývající 2 společníci z firmy B, kteří už zde nikde nyní nefigurují jsou cizí osoby.
Re: Mateřská a dceřinná společnost-vznik
Pokud jsem to dobře pochopila - obchodní podíl ve firmě B nevlastní společnost,s.ro. A, ale samé fyzické osoby. Takže bych ve společnosti A udělala těmto fyzickým osobám smlouvu o půjčce, kterou by spláceli. Nevím,ale jestli jde sjednat těmto osobám bezúročnou půjčku, mám pouze zkušenost s tím, že vždy půjčoval společník peníze přímo firmě s.r.o. a to šlo udělat jako bezúročnou půjčku. Snad se vám ještě někdo ozve.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 5. 2009 2:11
Dobrý den, prosím o radu:
Jsem společníkem ve dvou firmách - A, B s.r.o.
Firma A má 2 společníky, firma B má 4 společníky.
Nyní firma A odkoupila podíly od všech 4 společníků firmy B (každý měl podíl 25% po 70.000,- Kč) a tím pojala firmu B jako svou dceřinnou společnost. Do této dceřinné společnosti vstoupili 2 ze současných společníků s podíly každý 50% za 100.000,- Kč.
Poraďte mi prosím jak zaúčtovat nákup a prodej podílů v obou společnostech. Na odkoupení podílů jsme vybrali peníze z účtu firmy A.
Snad to není moc zamotané. Prosím moc o záchranu, děkuji.