DPČ a roční limit hodin

• (neregistrovaný)

25. 5. 2009 10:14

Dobrý den, nikde jsem se nedočetla zda je roční limit pro DPČ či není. Jen, že nesmí být překročeno 20hod/týden a že zaměstnavatel může uzavřít dohodu I KDYŽ rozsah práce nepřesáhne 150 hod/rok.
    Takže chápu správně, že zaměstnanec může pracovat 20dní/týden x 4 x 12 = celkem 960 hod/rok?
    Ještě pro ujištění:
    Příjem bude 1500,-/měsíc, neodvádím tedy SP ani ZP a odečtu srážkovou daň 15% (pokud bude mít u jiného zaměstnavatele podepsané prohlášení k dani), nebo zálohovou 15% a odečku slevu na poplatníka (pokud podepíše přihlášení k dani u nás). Je to tak správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 5. 2009 11:45

Katuška (neregistrovaný)

Re: DPČ a roční limit hodin
      Nikde není napsáno, že DPČ nesmí být překročeno 20hod/týden, správně je to uvedeno v par. 76 odst.2 ZP: "Na základě dohody o pracovní činnosti není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby." Připomínám, že se jedná o týdenní pracovní dobu u toho konkrétního zam-tele, navíc jde o průměr za dobu trvání DPČ (max. za 1 rok). Žádný roční limit stanoven není. Může být třeba DPČ na 4 týdny, s tím, že během 2 týdnů bude pracovat na plný úvazek (v průměru to vyjde na 1/2).
      Kalkulaci zdanění máte správně.

• 25. 5. 2009 12:31

Gabinaa (neregistrovaný)

Ano 20 hodin/týden jsem myslela, když bude pracovat nepřetržitě celý rok, tzn. to tak průměrně vychází na polovinu prac. doby.

Takže i pokud má zaměstnanec menší odměnu než 5000,-Kč/měs. může mu být uplatněna sleva na dani? (za předpokladu podepsaného přihlášení - jak bylo výše uvedeno)

• 25. 5. 2009 13:42

Katuška (neregistrovaný)

Jenže ono jde o 1/2 stanovené prac. doby u konkrétního zam-tele (tedy pokud má některý zam-tel stanovenou prac. dobu např. 35 hodin týdně, pak u něj DPČ může odpracovat max. 17,5 hodiny..) -nebyla jsem si jistá, zda to víte a proto jsem to napsala takto do detailu.

Slevu ano, pokud podepíše prohlášení, má nárok na slevu na dani bez ohledu na výši příjmu. Jen nesmí prohlášení podepsat u více plátců najednou.

• 26. 5. 2009 8:31

Gabinaa (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát.
      Jen nechápu proč potom tedy když se zaměstnávají např. studenti na dohodu, neodečítají se jim rovnou slevy na dani (aby daň vlastně nemuseli platit - ve většině případů ) a odvádí se srážková daň 15%

• 26. 5. 2009 8:36

Líba (neregistrovaný)

Protože ti studenti to nevědí a ty mzdovky jim to neřeknou. Nebo proto, že ten student má ještě někde jinde zaměstnavatele, u kterého má podepsané prohlášení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).