Re: Omylem zaslána vyšší částka zaměstna
No možná vám fundovaně odpoví Pája, ale já se domnívám, že pokud to nebylo chybou zaměstnance, tak částka není tak vysoká, aby se dalo důvodně předpokládat, že mohl vědět, že peníze mu nepatří a že od něj nevymůžete nic. Bude to muset asi zaplatit ten, kdo chybu způsobil.
Zaměstnavatel to může požadovat po mzdovce nebo po zaměstnanci,který se obohatil neoprávněně.Bohužel to ale nemusel vědět.Peníze mu ale nepatří ,tak je musí vrátit.Na vymáhání máte myslím 3 roky.Musíte ale srovnat všechny odvody. J.
Mám to chápat tak, že pokud bychom udělali chybu větší a bylo by jasné že mu částka v takové výši nenáleží tak by nám to měl vrátit, ale pokud se jedná o částku malou, máme smůlu.
Zaměstnanec u nás byl pouze na DPP a jeho výplata měla být cca 2900 poslali jsme 3700,-.
Je mi jasné, že když si nevyzvedl výplatnici nemuselo mu být jasné, že jsme mu zaslai částku vyšší., ale na základě našeho upozornění jsem si myslela, že má částku co mu nenáleží vrátit.
Pokud by někdo věděl na základě čeho bývalého zaměstnacej přimět k vrácení částky prosím o info.
souhlas, jde o bezdůvodné obohacení, býv. zaměstn. vyzvat, nevydá, žalobu. Je otázka, zda kvůli 800.- stojí za to, se s ním
soudit., Já bych to dal uhradit tomu, kdo to zavinil a zaměstnance bych nechal být, protože prosoudíte více, než získáte, i když v případě úspěšnosti by soud přiřkl i náhradu nákladů, ale kdo má lítat po soudech, platit advokáta a pak čekat, jestli ten dotyčný vůbec bude schopen vše zaplatit.
Škoda, že jste na to nepřišli dřív, protože určitě po vás chtěl po skončení PP nějaká potvrzení apod. Mně se stalo něco podobného, peníze slíbil vrátit, ale kde nic tu nic. A když si přišel pro potvrzení na přídavky, řekla jsem mu, že má u nás dluh a hned to šlo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 6. 2009 10:34
Dobrý den,
zaměstnanci, který u nás v současné době již nepracuje, jsme v roce 2008 omylem zaslali na účet vyšší částku než byla jeho vypočtená čistá mzda.
Když jsme toto nedopatření zjistili, požádali jsme ho o vrácení přeplatku (jedná se cca o 800kč).
Jeho odpověď byla, že přeplatek vracet nebude a že na jeho vrácení nemáme nárok.
Poraďte mi prosím, zda máme nárok na vrácení takto omylem vyplacené částky a jakým způsobem vůči zaměstnanci postupovat (oprora v zákoně).
Děkuji