Kupní smlouva - SJM

• (neregistrovaný)

15. 6. 2009 17:37

Vážení,
    prosím o radu, zůčastnil jsem se výběrového řízení na koupi bytu, byt jsem vyhrál a nyní budu podepisovat SOSB kupní. Může být uzavřena pouze se mnou, když jsem ženatý a máme SJM?
    Děkuji moc za odpověď. Milan

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 6. 2009 19:30

danka06 (neregistrovaný)

Re: Kupní smlouva - SJM
      I když smlouva bude uzavřena s Vámi, tak dle zákona - vše co nebydete za trvání manželství patří obou manželům

• 15. 6. 2009 19:50

kein (neregistrovaný)

A nevrátí katastrální úřad kupní smlouvy zpět, pokud budou uzavřeny jen se mnou a ne s manželkou?

Děkuji za odpověď

• 15. 6. 2009 21:09

Vladimír 2

Ne, nevrátí, pokud současně předložíte notářský záznam o zúžení SJM (právě o ten byt).

• 16. 6. 2009 7:19

m. (neregistrovaný)

Ani záznam o zúžení SJM není třeba, nedávno jsme dělali totéž, byt kupoval manžel (pro našeho potomka), v kupní smlouvě,kterou sepisoval právník, byla jen formulace, že kupující nikoho nepoškodil, atd.
      Smlouva je na katastru zaregistrovaná. Mne jako manželky se nikdo neptal (samozřejmě s akcí souhlasím), právní zodpovědnost by nesl manžel, že mne ošidil. Máme stále SJM, bez zúžení.

• 16. 6. 2009 10:34

právník1 (neregistrovaný)

Takže:
      1) správné by bylo, aby SoSBK byla uzavřena s oběma manželi; nebude-li to možné, nejedná se o nepřekonatelnou překážku a celou akci lze realizovat a stav zápisu v katastru napravit následně
      2) ne vše nabyté jedním z manželů za trvání manželství je v (spadá do) SJM; pokud manžel zaplatí kupní cenu "ze svých prostředků", bude věc jen jeho; jen jeho prostředky jsou peníze, které přinesl do manželství nebo získal za manželství z restituce, darem nebo děděním, dále peníze získané z prodeje věci, která byla jen jeho (měl ji před manželstvím nebo ji za trvání manželství získal restitucí, darem či zdědil)
      3) katastr nebude zkoumat, zda je kupující ženatý/vdaná, takže jakékoliv další spouhlasy či tvrzení jsou v kupní smlouvě zbytečná (a podezřelé)
      4)zúžení SJM by bylo nutné pokud by nemovitost měla být jen jednoho z manželů i ve skutečnosti, tedy nejen podle zápisu v katastru
      5) takže pokud kupovaná nemovitost skutečně (po právu) má být v SJM (t.j. manžel ji nekupuje za "svoje prostředky", ale za "společné"), tak je třeba
      - buď dosáhnout toho, že v kupní smlouvě budou uvedeni jako kupující oba manželé,
      - nebo nechat kupní smlouvu (jen na manžela) zapsat do katastru a následně tam vložit společné prohlášení, že jste manželé, manželství trví, nemovitost jste nabyli za trvání manželství za společné prostředky, tedy do SJM a ať to katastr opraví

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).