Re: čerpání dovolené a odvolání z ní
Nástup na dovolenou a délku jejího čerpání určuje výhradně zaměstnavatel. Ten může povolení zrušit, může Vás i z dovolené odvolat, je-li to z provozních důvodů nezbytné. Pokud máte dovolenou písemně odsouhlasenou a on dovolenou neumožní čerpat, pak můžete žádat náhradu výdajů, kter Vám tím nepovolením dovolené vznikly (např. uhradit stornopoplatek zájezdu, který jste již měla zaplacený). Pokud nemáte dovolenou jasně odsouhlasenou (nařízenou), tak nemůžete žádat nic. Nevyčerpaná dovolená Vám bude proplacená v poslední mzdě.
S těmi 14 dny předem si to trochu pletete - zaměstnavatel může nařídit čerpání dovolené nejméně 14 dní předem (ne že Vám musí 14 dni předem oznámit, že dovolenou mít nebudete). A Vám zbyla nějaká dovolená z loňska? Protože těch 21 dní je nějak moc, když končíte už 2.8. (zřejmě jste dohodli na ukončení tímto dnem, že?).
Jestliže vám končí PP 2.8. 09 to bude dohodou ? Vzniká vám za letošní rok nárok na 7/12 celoročního nároku dovolené. Pokud máte podepsaný plán dovolené, potom by vám měla být poskytnuta tak, jak byla schválena.
PP mi končí dobou určitou. Mám ještě i loňskou dovolenou. S tím plánem dovolené je to u nás tak, moje přímá nadřízená má dalšího vedoucího. Tomu poslala e-mailem naše čerpání dovolených a nic se nedělo, až teď, když jsem oznámila, že se nehodlám domlouvat na dalším dodatku k prac.smlouvě (mám již sehnané jiné zaměstnání) nastaly problémy. Takže vůbec nevím co si můžou dovolit a co ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 6. 2009 18:19
Pracovní poměr mi končí 2.8.09, již před měsícem jsme v práci vypisovali "plán dovolených", měla jsem dojednáno, že v červenci budu dobírat dovolenou 21 dní, tedy od 2.7.09. Teď mi vedoucí ústně sdělila, že to zřejmě nepůjde, abych v 7/09 měla všech 21 dnů dovolenou (prý by byly na přepážkách jen 2 pracovnice - jinak jsme 3). Měl by mi to zaměstnavatel oznámit písemně 14 dnů předem dle zákoníku práce nebo jaký by měl být správný postup. Dovolenou čerpat chci, myslím že ve 2 se to tam dá taky zvládnout (třeba teď tam budu celý týden taky ve 2 a pak tři dny dokonce sama). Se zaměstnavatelem nejsem moc zadobře, a tak si nechci taky "nechat s... na hlavu". Prosím poradí někdo co a jak? Děkuji