Re: Prodej nemovitosti
Děkuji, právě, že máme sepsanou smlouvu, tak si taky říkám, že nemusím vystavovat fakturu, ale jak v tom případě účtovat?
Rovnou 221/641?
A daň z převodu nemovitosti podávám ihned po převodu, ale daň z nemovitosti a daň z příjmu podávám příští rok?
Jelikož je prodej na 3 splátky a ta třetí má být doplacena až někdy v 10/2009, tak přepis na KÚ bude až v období 9/2009. Do té doby se mají odpisy stále účtovat? A nevadí, že první splátku budu mít zaúčtovanou už na účtu 641 Tržby z prodeje nemovitosti?
Jsem z toho jelen! :-(
Na prodej vystavuji faktury,ale můžete účtovat je podle KS
641/311 nebo 641/315
Protože prodej je osvobozen od DPH v daň.přiznání se dává na řádek 50 a ř.51 Z evidence vyřadit tehdy,když je podán Návrh na vklad do KN odpisy jsou v 1/2 ročních odpisů (měli jste na počátku roku v evidenci) ZC se uplatní v plné výši do nákladů
Platí se daň z příjmů, daň z převodu nemovitostí k tomu je potřeba znalecký posudek daň je ve výši 3% z prodejní ceny,nebo ceny ZP ta která je vyšší Dań přiznání musíte podat do posledního dne 3 měsíce od zapsání práva vkladu
Ještě jsem chtěla doddat,neuvádíte st.pozemek,ale předpokládám, že jste jej koupili společně s nemovitostí a nyní ho společně prodáváte.kupní cena musí být rozdělena na nemovitost+pozemek a ZC pozemku je daňově uznatelná jen do výše tržby za tento pozemek. Ostatní je pouze účetní náklad.
Prodej 3000 tis. Kč
pokud nebudete mít v KS rozdělenou cenu za nemovitost a pozemek dejte si udělat ZP a v poměru přepočítejte
3000 tis.Kč 311(315)/ 64101 budova 2800tis.Kč
64102 pozemek 200 tis.Kč
Vyřazení:
budova 500 tis.Kč 081/021 500 tis.Kč
350 tis Kč 541/081 350 tis.Kč ZC
ještě před tím udělejte 1/2 ročních odpisů
pozemek 87 tis.Kč / 031 87 Kč ZC= cena pořízení
Děkuji!
Tak cena za nemovitost a pozemek nebyla rozdělena ani při nákupu v roce 2002!!!!
U toho vyřazení:
těch u budovy 500 tis. na 081/021 = cena pořízení
350 tis. na 541/081 = ZC
u pozemku 87 tis. na 081/031 = cena pořízení
50 tis. na 541/081 = ZC ???
Odpisy účtuji měsíčně, takže ten by měl být zaúčtován!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 6. 2009 9:36
Dobrý den, vím, že o prodeji nemovitosti je tady spousta odkazů, ale přece:
jsme firma vedoucí účetnictví a prodáváme nemovitost vloženou do podnikání v roce 2002 pořízenou v aukci za cca 571 tis.
V 6/2009 ji prodáváme za cca 3 mil.
Poradíte mi, jak účtovat a kdy?
Kdy vyřadit z evidence, co s odpisy?
A jaké daně zaplatit?
Také - vystavuje se na tento prodej faktura? Možná hloupá otázka, ale nemovitost jsem ještě neprodávala!
Velice děkuji všem, kteří poradí!