Re: mateřská dovolená a řádná dovolená
Doba čerpání mateřské dovolené se pro účely dovolené na zotavenou posuzuje jako výkon práce; znamená to, že tato doba se také započítává do dnů podmiňujícíh vznik nároku na dovolenou. Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět (§217 odst. 5 ZP).
Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnankyni mateř. dovolenou i bez její žádosti. Zaměstnankyně nemusí o poskyt. mateř. dovolené žádat;postačí, když zaměstnavateli nástup mateř. dovol. oznámí.
Díky, takže potom podle tohohle:
(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok,
mám nárok na plnou výměru dovolené za rok 2010, ikdyž "odpracuji" jen dejme tomu půl roku?
Dovolená vyčerpaná před nástupem na rodičovskou dovolenou se z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené nekrátí. V případě, že by byla dovolená čerpána později, je doba RD považována za dobu neodpracovanou a muselo by se přistoupit ke krácení.
Ano, jestliže by Vám byla letos placená větším průměrem, tak je výhodnější vybrat ji letos (tu letošní). Ovšem o vybírání dovolené rozhoduje zaměstnavatel (kromě té dovolené po mateřské), takže jestliže Vám ji letos neumožní vyčerpat (třeba pro množství práce), tak Vám zůstane na příští rok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 7. 2009 14:02
Dobrý den,
18. 12. budu nejspíš nastupovat na mateřskou dovolenou, kterou tedy budu mít až do zhruba půlky roku 2010. Chtěla jsem se zeptat, jestli mi tedy vznikne nárok na plnou výměru dovolené za rok 2010? Myslela jsem si, že ano, ale nikde to teď nemohu najít. Děkuji moc.