Re: exekuce
Protože se jedná o přednostní exekuci, musíte zaměstnanci srazit 6540+2310. Za stravenky bych od něj vybrala v hotovosti v pokladně.
Re: exekuce
Této situaci se věnuje §148 odst. 2 a §149 odst. 1 zákoníku práce.
Já bych na výklad těchto norem potřeboval komentář - váhal bych, zda např. sjednaná dohoda o srážkách nemá postavení nepřednostní exekuce (když není ve prospěch zam-tele), potom by v 1.třetině předbíhala ostatní později nařízené, třeba i přednostní exekuce. Ve vašem případě jde o srážku ve prospěch zam-tele, takže pokud zam-kyně stojí o stravenky, měla by zam-tele požádat o poukázání např. 382 Kč ze svého zbytku výplaty na konkrétní bankovní účet (účet zam-tele). Nemělo by ke srážení nad povolený rámec docházet ze strany zam-tele (§281 OSŘ).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 7. 2009 9:30
dobrý den, můžete mi prosím poradit:
zaměstnankyně nastoupila do pracovního poměru 1.9.2008, v tento den také podepsala dohodu o srážce ze mzdy, že jí můžeme z výplaty srážet částku za vydané stravenky. Nyní dorazila přednostní exekuce a já nevím, jak postupovat při výpočtu exekuce.
čistá mzda činí 15.780 a zaměstnankyně je sama a bezdětná.
Nezabavitelná část mzdy 6.930,-
na stravenky např. 382,-
a na přednostní pohledávku započtu celou první třetinu a co zbyde z druhé třetiny?
moc děkuji za pomoc