Re: Ukončení rodičovské dovolené na VZP
Děkuji za odpověď, jsem stejného názoru, jen VZP mi tvrdí opak. Dokonce mi paní řekla, že by zaměstnankyně přišla o rodičák, kdyby jsme nahlásili ukončení, i když jsem jí vysvětlila, že bude pečovat nadále o dítě. Jestli se nepletu, tak pokud zaměstnavatel neoznámí ukončení, mohl by následovat postih a pokud to oznámí, nic tím nezkazí. Je to tak? A nebo tím něco pokazí? Jen musí odvádět minimálně z minimální mzdy, myslím si to tak správně?
Díky
Myslím si, že o rodičovský příspěvek přijít nemůže pokud o dítě bude nadále pečovat, zaměstnavatel by měl oznámit ukončení mateřské když zaměstnankyně nastupuje zpět do zaměstnání (nezáleží jaké má místo výkonu práce), povinnost oznamovat změny do 8 dnů je postihována pokutou, budete odvádět zp z výdělku, do minimální mzdy doplácet nebudete jelikož když pobírá rodičovský příspěvek tak se nedoplácí, zkuste třeba pro jistotu zatelefonovat na jinou pobočku VZP jestli Vám sdělí jiný názor
Já nevím, ale podle stránek VZP.cz. by asi měla, i když nastoupí do práce, být vedena v kategorii M. Tam je totiž napsáno:
Pokud žena v průběhu rodičovské dovolené nastoupí do zaměstnání u jiného zaměstnavatele, než který oznámil její odchod na mateřskou dovolenou (kódem „M"), oznámí to zaměstnavatel zdravotní pojišťovně kódem „P", současně s kódem „M".
U toho druhého také nečerpá rodičovskou dovolenou a přesto ji má nahlásit jako M.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 7. 2009 8:19
Zaměstnanky po mateřské dovolené - čerpání PPM- nenastupuje u zaměstnavatele rodičovskou dovolenou, ale nastoupí do práce, bude práci vykonávat doma a bude při tom nadále pečovat sama o dítě (nedávat do jeslí) a pobírat rodičovský příspěvek.
Nevím, zda ohlašovat na VZP ukončení rodičovské - kódem "U", když nadále pobírá rodičovský příspěvek. Já myslím, že když bude zaměstnavatel již pojištění hradit, měl by oznámit ukončení. Když jsem volala na pojišťovnu, dostala jsem docela zvláštní odpověď ve smyslu, že je to škoda po půl roce u nich ukončovat, když má tam nárok až do 4 let :-). Já si myslím, že je to škoda spíš pro pojišťovnu, protože pokud to neukončí zaměstnavatel, bude pobírat na zaměstnankyni jak od něj, tak od státu. Myslím si to dobře?
Ráda bych udělala co je správné, aby zaměstnavatel neměl postih za nesplnění povinností. Poradíte mi?
Děkuji a přeji hezký den všem.