Omluvená absence

• (neregistrovaný)

28. 7. 2009 15:44

Prosím předvolání k soudu, kdy zaměstnanec je přímým účastníkem řízení je považovano jako překážka na straně zaměstnance tzn. omluvená absence bez náhrady příjmu? Není to neplacené volno.
    Prosím upřesnit pojem omluvená absence a neplacené volno.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 7. 2009 15:51

sylva1 (neregistrovaný)

Re: omluvená absence
      Dle mého si zaměstnanec za neplacené volno platí 13,5% zdravotního pojištění z minimální mzdy, u omluvené absence neplatí nic.

• 28. 7. 2009 15:57

Radka (neregistrovaný)

Já si to myslím taky, ale je předvolání k soudu překážka v práci a tudíž omluvená absence?

• 28. 7. 2009 19:54

J (neregistrovaný)

Kdysi tady proběhla na toto téma bouřlivá diskuse, zda se musí za dny omluvené ale neplacené odvádět ZP z min. mzdy,např. volno na pohřeb a svatbu,kdy nenáleží náhrada mzdy, účast u soudu a pod. Z této diskuse vyplynulo, že i za tyto dny by mělo být ZP placeno jak zaměstnancem tak zaměstnavatelem z min. mzdy.Podobně, jako u neplaceného volna.Hledala jsem někde odkaz a našla toto:Vyměřovací základ pro zdravotní pojištění zaměstnanců se navyšuje:
      - při celém dni neplaceného volna nebo omluveného volna, kdy nenáleží příjem
      Účast u soudu patří mezi výkon občanské povinnosti § 202 ZP.

• 29. 7. 2009 8:24

Radka (neregistrovaný)

Tak jsem si volala na VZP a tam mi bylo řečeno, že při pracovním volnu bez příjmu tj. neplacené volno se platí ZP a při omluvené absenci bez příjmu v rámci překážek v práci dle Zák.práce se ZP neplatí.
      Tak už nevím, je to o slovíčkách

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).