Lékařská prohlídka mimo pracovní dobu

• (neregistrovaný)

6. 8. 2009 13:56

Dobrý den,
    má zaměstnavatel nárok objednat zaměstnance mimo jeho pracovní dobu na periodickou lékařskou prohlídku?
    Pokud ano, prosím paragraf, kde je to napsané.
    Má zaměstnanec právo prohlídku odmítnou, pokud se jedná o vyšetření mimo pracovní dobu? Bez prohlídky však není schopen nadále vykonávat své povolání..
    děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 8. 2009 14:04

IB (neregistrovaný)

Re: lékařská prohlídka mimo pracovní dob
      Tyto prohlídky jsou v zájmu zaměstnavatele,tudíž nemůžete nutit zaměstnance,aby chodili mimo pracovní dobu .. za 16 let praxe jsem se s tímto nesetkala ...

• 6. 8. 2009 14:17

Lenka 2 (neregistrovaný)

děkuji za info. Můžete mi prosím sdělit paragraf v ZP popř. v nějaké příslušné vyhlášce?
      děkuji

• 6. 8. 2009 21:34

J (neregistrovaný)

Myslím si, že pokud zaměstnavatel zařídí vyšetření mimo pracovní dobu a zaměstnanec to odmítne a bude chtít jít v pracovní době, nemá nárok na náhradu mzdy za nězbytně nutnou dobu, protože nesplní právě tu podmínku, že nárok má, pokud "pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.Tedy já bych alespoň náhradu odmítla zaplatit.

• 6. 8. 2009 22:00

Jiřka1 (neregistrovaný)

V zákoníku se píše, že je zaměstnavatel povinen mu nahradit ušlou mzdu, ale mám takový dojem, že dřív tam někde bylo, že zaměstnavatel má zaměstnance vysílat na prev. prohlídku v pracovní době. Teď to tam nějak nemůžu najít, tak nevím. Spravedlivější se mně zdá, aby je mohl na prohlídku poslat i mimo pracovní dobu - vždyť to záleží i na čase toho lékaře. Divím se tomu zaměstnanci, že se příčí - jde přece o potvrzení, že může tu práci vykonávat dál, takže by ta prohlídka měla být i v jeho zájmu. A kromě toho ji má zadarmo, tak nevidím důvod, proč by měl odmítat jít na prohlídku, důležitou i pro něj, ve svém volném čase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).