Re: Náhrada ztráty mzdy při pracovním úr
Budeme celou částku vyplácet jednorázově, pojišťovna nám ji pak uhradí.
Byl to první případ, vůbec jsem nevěděla,že se ušlá mzda doplácí, až nastoupil 17.7.do práce, tak si zažádal a chce vše dnes vyplatit. Trvá na tom, že do 15 dnů od nástupu po nemoci musí dostat náhradu vyplacenou. Už bychom to přes poji3ťovnu nestihli.Nevím, ale jak proúčtovat ve mzdovém listě.Děkuju moc za pomoc!!!!!
My jsme to nikdy takhle nepropláceli, vždycky přes pojišťovnu, přijde mi to jednodušší (a poslední úraz byl vyplacen do 14 dnů od odeslání dokladů) takže v tom vám bohužel neporadím. Ale docela by mě zajímalo, kde vzal to, že do 15 dnů od nástupu do práce musí mít vyplaceno.
§ 382 odst2 zákoníku práce stanoví, že zaměstnavatel vplácí náhradu průběžně jednou měsíčně.Ale já jsem jim to vždy vyplácela až po skončení pracovní neschopnosti najednou a posílala jim to pojišťovna přimo na adresu a nikdo nic nenamítal.
Ve vztahu k příslušné pojišťovně, má zaměstnavatel právo na průběžnou refundaci vyplacených náhrad za jednotlivé měsíce ve lhůtě 15 dnů, nikoliv až po skončení pracovní neschopnosti ( § 6 ve spojitosti s § 5 odst.2 vyhlášky č. 125/1993 Sb.) Tak jestli nevyčetl těch 15 dní v souvislosti s tímto.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
6. 8. 2009 19:11
Dobrý den,moc prosím o pomoc. Našemu zaměstnanci budeme vyplácet náhradu ušlé mzdy, měl 4.11.2008 pracovní úraz, od 17.7.2009 je uschopněn. Částka bude za celé období a nevím jak ji zaúčtovat. Srážím jen zálohu na daň nebo i sociální a zdravotní ???
Děkuji moc za odpověď!!!!!!!!