Re: Zpožděné výplaty a výpověď
ad 1. Výpověď z pracovního poměru může dát zaměstnanec z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu, nedává ji k určitému datu,ale doručí ji zaměstnavateli a nejméně dvouměsíční výpovědní doba počne běžet prvního dne následujícího kal. měsíce po doručení výpovědi. Mám za to, že se nejedná plat, ale o mzdu (nebo už i stát dluží svým zaměstnancům?). Jakmile je výpověď doručena,může být odvolána se souhlasem druhého účastníka, záleží na tom, zda by zaměstnanec chtěl být zaměstnán u tohoto zaměstnavatele i nadále.
ad 2. Pokud byl zaměstnavatel v prodlení po 15 dnech po splatnosti, zaměstnanec může zrušit PP okamžitě okamžitě i poté, kdy výplata byla provedena, ale dle judikatury může být věc posouzena tak, že zaměstnanec zneužil svého práva, protože s výplatou již mohl disponovat a nebyl ohrožen na obživě (formální požadavky pro postup dle § 56 odst. 1 b) ZP byly naplněny, ale nikoliv věcný účel, který je tímto ustanovením sledován).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 8. 2009 17:40
Dobrý den,
předesílám, že diskuze jsem si přečetla. K dotazu: náš zaměstnavatel už od ledna začal se zpožďováním výplat a nyní jsme asi od května už o celý měsíc pozadu - tzn., že nám 1 plat chybí. Takže momentálně nemáme výplatu ještě za červen, ač její výplatní termín byl 25. července. Včera jsme měli brát za červenec a ono stále nic. A teď dotazy
1. Když chci dát výpověď, tak klidně s dnešním datem, nebo ke 31.8. Co když mezitím ten plat za červen dojde?
2. Kdyby náhodou zaměstnavatel všechno srovnal a já chtěla dát výpověď, mohu i zpětně podle par.56? je tam nějaká doba?
Zatím mne další dotazy nenapadají. Děkuji za diskuzi.