Re: přeprava zboží z ukrajiny
Dobrý večer,
1. Účetnictví
Pokud nakupujete zboží za účelem dalšího prodeje, které Vám projde přes sklad, je třeba účtovat FA 131/321, příjemka 132/131 a do nákladů na 504 se pořizovací cena dostane až momentem realizace (prodeje) zboží - vyskladněním 504/132.
Podle ZÚ se nakupované zásoby oceňují pořizovací cenou, tj. cena pořízení + související pořizovací náklady jako přeprava, balné apod. Z tohoto důvodu nemůžete přepravu účtovat do externích služeb, ale na účet pořízení zásob 131/321.
2. DPH
Pohledem DPH jde o dovoz zboží ze třetí země. Základ daně u dovozu se určuje podle speciálních pravidel uvedených v § 38 ZDPH. Zahrnuje mj. i vedlejší nutné náklady do prvního místa určení v tuzemsku - tedy i přepravu. Pozor na to, jak bude přeprava napočtena na dovozním JSD, obecně se postupuje tak, že do základu pro vyměření cla je napočtena přeprava mimo EU, Vy pak dopočtete do základu pro DPH už jen část přepravy po EU do prvního místa určení v tuzemsku. Dovoz zboží se vykazuje v řádcích 7 a 44 DAP k DPH.
Re: přeprava zboží z ukrajiny
:o) taky mě to mohlo napadnout, pak tedy při způsobu B účtujete na nákladový účet realizace zásob 504, oceňování je stejné - pořizovací cenou, pouze způsob účtování je jiný - rovnou do nákladů, ale stejně jako při způsobu A by se doprava vlivem ocenění dostala na 504 při vyskladnění, tak v B ji tam zaúčtujete rovnou. Zbytek odpovědi zůstává beze změny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 9. 2009 10:05
Dobrý den,
nakupujeme zboží na ukrajině,přijdou fa na zboží
zaúčtuji 504/321
a ted' se ke mně dostaly fa za přepravu
zaúčtuji kam do 504 a navýší se cena zboží
nebo do 518 služby ja bych to vrazila na 518/321
je to v eurech tak pak na řádky 4 a 44
potvrdí mi to někdo?
Díky Ilča