Re: Výpověď daná zaměstnavatelem §52,pís
Nejsem sice právník,ale můžete dostat výpověď pro nadbytečnost a zároveň na práci zaučit kolegu, který již ve firmě pracuje.Můžeto totiž znamenat úbytek práce a s tím spojené šetření nákladů firmy. Vy ale každopádně máte nárok na odstupné.
>Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně
>výpovědi dané zaměstnavatelem podle §52, písm. c.
>
>Obdržela jsem výpověď dle výše uvedeného paragrafu, je
>poté mou povinností zaučovat jiného kolegu svou náplň
>práce, když jsem dostala výpověď pro nadbytečnost, z
>čehož logicky vyplývá, že i má práce je zbytečná...?
Jste povinna dle PS a ZP vykonávat práci, kterou máte sjednánu a plnit pojkyny a příkazy nadřízených. Nebraňte se zaučení, vyhnete se dalším zbtečným problémům a stresům.
>
>Dále bych se chtěla zeptat, zda lze výše uvedený
>paragraf napadnout... je velmi snadné dokázat, že výpověď
>byla podaná z osobních důvodů, nikoliv pro
>nadbytečnost.
Napadnout výpověď můžete žalobou u soudu, své rozhodnutí o nadbytečnosti si musí zaměstnavatel obhájit.
>
>Děkuji za Vaši odpověď.
>
>Dana
"O výběru zaměstnance ,který je nadbytečný, rozhoduje zaměstnavatel sám ,soud nemůže v tomto směru rozhodnutí zaměstnavatele přezkoumávat. Soud však zkoumá,zda jsou splněny ostatní podmínky vymezující tento výpovědní důvod " - platný judikát R90
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 9. 2009 16:03
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně výpovědi dané zaměstnavatelem podle §52, písm. c.
Obdržela jsem výpověď dle výše uvedeného paragrafu, je poté mou povinností zaučovat jiného kolegu svou náplň práce, když jsem dostala výpověď pro nadbytečnost, z čehož logicky vyplývá, že i má práce je zbytečná...?
Dále bych se chtěla zeptat, zda lze výše uvedený paragraf napadnout... je velmi snadné dokázat, že výpověď byla podaná z osobních důvodů, nikoliv pro nadbytečnost.
Děkuji za Vaši odpověď.
Dana