Re: měsíční mzda a přesčasy
záleží na tom co si představujete pod pojmem "přesčas", jakou máte stanovenou týdenní pracovní dobu, jestli jste práci nad rámec stanovené týdenní pracovní doby konala na příkaz nebo s vědomím zaměstnavatele a jestli si za tuto dobu nevyberete náhradní volno
Re: měsíční mzda a přesčasy
V případě, že je zaměstnanec odměňován mzdou, pak za dobu práce přesčas mu přísluší mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo, a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku. Neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci k dosažené mzdě příplatek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 9. 2009 22:57
dobrý den, mám nárok na zaplacení přesčasových hodin, když pobírám měs mzdu? zaměstnavatel tvrdí že mám nárok jen na příplatek za přesčas a kolik odpracuji hodin navíc je jedno, protože měsíční plat je stále stejný ať odpracuji 20 nebo 21 dní, ale já si mislím, že když je snoven v měsíci 21 prac, dná a já odpraciji 22,5 tak je to přesčas a musí mi zaplatit + ten 1,5 den + příplatek za přesčas. je to tak správně?
děkuji