Re: řádná dovolená po mateřské dovolené
Pročtěte si tady pořádně historii nebo zákoník práce. Jinak byste měl vědět to, co ví váš zaměstnavatel , že totiž dovolenou lze proplatit pouze při skončení pracovního poměru. To , že si zaměstnankyně nepožádala o čerpání dovolené je její soukromá věc. Vliv to má na to, že z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené se jí nárok bude zřejmě krátit. Nepíšete žádné datumy, takže nárok ani krácení nelze přesně spočítat. Vznikl -li nárok na dovolenou, bude ji čerpat po skončení rodičovské dovolené.
Takže místo souhlasení nebo nesouhlasení se zaměstnavatelem si prostudujte příslušná ustanovení zákoníku práce, protože za mylné informace by vás taky dlouho už platit nemusel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
11. 9. 2009 21:57
Zaměstnankyni zbylo 1,5 dne nevybrané dovolené, odešla na mateřskou, nepožádala o čerpání řádné dovolené po skončení mateřské.
Vím, že nárok na řádnou dovolenou vzniká navíc i za období mateřské dovolené.
Říkal jsem zaměstnavateli, že bychom jí to měli proplatit, ale on byl proti.
Co teď s tím?
Je právně v pořádku, že jí nic nedáme - jen proto, že si nepožádala?
Já s tím vnitřně nesouhlasím, ale na druhou stranu vím, kdo mě platí :-).
Kdyby se evtl. vrátila po mateřské dovolené, lze ji dovolenou doplatit zpětně - a bude to v tu chvíli daňově uznatelný výdaj (vedeme DE).
Kdyby naopak nenastoupila, musíme ji nevybranou dovolenou (vč. dovolené vzniklé za období mateřské dovolené proplatit)?
Děkuji za Vaše rady.