Dobrý den,
činnost nesmíte po dobu pobírání PPM vykonávat Vy osobně. Znamená to, že podnikáte prostřednictvím spolupracující osoby nebo zaměstnance. Ve Vašem případě prostřednictvím spolupracujícího manžela (musí být registrován jako spolupracující osoba), případně musíte prokázat, že jste tuto činnost po dobu PPM nevykonávala (například faktury vystavíte až po ukončení PPM, což lze prakticky uskutečnit na základě dohody s klientem a samozřejmě jen u některých druhů podnikatelských činností).
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 7. 2011 19:49
Dobrý den,
jsem OSVČ a od konce srpna budu mít nárok na pobírání peněžité pomoci v mateřství. Stále ale nevím, jak si mám vysvětlit podmínku pro vyplácení této dávky, která zní "že tato dávka nahrazuje příjem a pro její pobírání nesmí OSVČ osobně vykonávat činnost". Během pobírání PPM a posléze rodičovkého příspěvku neplánuji ukončit svoji živnost. Nemám žádné zaměstnance a s živností mi pomáhá manžel, který ale není vedený jako spolupracující osoba. Jak se mám zachovat během pobírání PPM, tak abych splňovala podmínky zákona? Postačí když při případné kontrole můj manžel dosvěčí, že mi s živností vypomáhá nebo se musí přihlásit na živnostenský úřad jako osoba spolupracující? A jak nakládat s příjmy z živnosti, které budu mít během pobírání PPM, když zákon říká "že dávka nahrazuje příjem". Předem děkuji za odpověd.