Re: dárce krve - 12 hodinový směnný prov
ano, tam je - pokud zasahuje odběr krve do pracovní doby. zaměstnavatel chce abych šla darovat krev ve svém volnu - tudíž mi nebude do pracovní doby zasahovat, v článku na netu jsem se dočetla že by zaměstnavatel měl ten den proplatit, jako bych byla v práci, i když mám volno. to mne právě zajímalo, jestli je to tak.
Zaměstnavatel Vám nemůže zaplatit náhradu mzdy za něco o co jste nepřišla, tzn. pokud Vám na ten den vyšlo volno, jdete tam v rámci svého volno, pokud budete mít plánovanou směnu, máte nárok na volno s náhradou mzdy.
děkuji za vysvětlení, zaměstnavatel trvá na tom, že krev mám darovat ve svém volnu, takže holt zachraňovat životy lidské nebudu, protože volno využiju k tomu, abych se z těch 12 hodinových směn vůbec vzpamatovala a trochu si odpočinula.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
1. 10. 2009 19:49
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně nároku na den pracovního volna s náhradou mzdy v případě odběru krve (dárce) na transfůzní stanici. Jak je to v případě, kdy člověk pracuje na 12-ti hodinové směny? Je povinen jit v den, kdy má naplánované volno a nebo může jít i v den, kdy má naplánovanou službu? Zaměstnavatel mně sdělil, že krev mám jít darovat ve svém pracovním volnu a odmítá mne uvolnit z práce. Je někde v zákoně opora pro tento požadavek? děkuji za odpověď.