Re: Dohoda o prac.činnosti
Pokud uzavřete DPČ, bude z-tel srážet pojistné na SZ a ZP jen, pokud dosáhnete měsíčního brutto příjmu 2.000 Kč. Pokud byste měla na DPČ v měsíci 1.999,- Kč brutto, pojistné na SP ani ZP z-tel neodvádí, tedy ani vám nesráží. Stejného "výsledku" byste se dočkala i v případě uzavření dohody o provedení práce - tam je ale limit do max. do 150 hodin u 1 z-tele v kal.roce. Výše popsaná DPČ (do 1.999 Kč vč.) je nepojištěným zaměstnáním stejně jako DPP. Pokud byste ale dosahovala na DPČ příjmů 2.000 brutto/měsíc a více, pak se jedná o pojištěné zaměstnání a z-tel bude srážet z vaší mzdy pojistné na SP (6,5% z vyměřovacího základu-hrubé mzdy a ZP 4,5% z VZ-hrubé mzdy). Jelikož jste osobou, za kterou je plátcem pojistného na ZP stát, nejste povinna odvádět pojistné na ZP z minimální mzdy, z-tel srazí jen z dosaženého příjmu, ale musíte z-teli prokázat, že jste evidovaná na ÚP-A konečně, abyste nepřišla o podporu, smíte si vydělat max. 1/2 minim. mzdy, tj. 4.000 brutto.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 10. 2009 15:10
Dobrý den,můžete mi poradit?Jsem vedena na ÚP,podporu nepobírám.Budu si přivydělávat(pár měsíců) -Dohoda o prac.činnosti.Zajímalo by mne,jak je to s placením sociálního a zdravot.pojištění.
Moc děkuji!!!!