Re: nehmotný majetek - odepisování
Podstatané asi je, jestli už danou aplikaci využíváte...pokud máte zakoupenu licenci a samotná aplikace ještě není v provozu, tak asi není co dávat do majetku...podle mě teda ještě není majetek připraven k obvyklému užívání,což je podmínka účtování do majetku...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 10. 2009 13:51
Dobrý den, mám tuto smlouvu:
Předmětem smlouvy je nákup, instalace a zprovoznění E-shopu v prostředí zhotovitele .....
Dílo sestává ze závazku zhotovitele :
a)poskytnout časově neomezenou licenci
b)provést realizaci E-shopu
Cena :
233.200,- bez DPH celkem
-po podpisu smlouvy faktura 80.000,- za licenci a zálohová faktura na 76.600,- na realizaci E-shopu a implementace
-po převzetí bude vystavena faktura na doplatek 76.600,-
Fakturu na 80.000,- jsme obdrželi 2/2008 a zaplatili.
Zálohovou fakturu jme obdrželi 4/2008 a zaplatili.
Licenci jsem zařadila jako ostatní nehmotný majetek, odepisování 72 měsíců. Jako účetní jsem dospěla k názoru, že začnu odepisovat až po předání díla jako celku. Dodnes k tomuto předání nedošlo, ani k vyúčtování zálohové faktury. Ptám se, jestli jsem nepochybila a neměla začít odepisovat 80.000,- za licenci již v r. 2008, jelikož jsem se tady na diskusi dočetla, že odpisy nehmotného majetku nelze přerušit. Alr když jsem odepisovat vůbec nezačala a nedošlo k předání díla, tak jsem postupovala správně?
Děkuji za všechny odpovědi, I.