Re: Náhrada mzdy při pohřbu
Dobrý den, uvažuji takto: U vás se jedná (60%) o jinou překážku na straně zaměstnavatele, tzn. že z-tel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách (částečná nezaměstnanost), stanoví období, dny, na které připadá tato překážka na straně z-tele, ale na stejný den připadne překážka na straně zaměstnance, jejíž nárok je stanoven v NV 590/2006 Sb. Dle mého názoru by měla být placena 100% (pohřeb), stejně tak, jako kdyby vám z-tel určil dovolenou, také ji budete mít placenou 100%, nikoliv 60%. Oněch 60% je stanovených pro překážku na straně z-tele, nikoliv z-ce. To je můj názor, ale vyčkejte na názory ostatních.
Tak jsem našla jedno vyjáření
Pokud od úřadu práce nebo v kolektivní smlouvě nemáte přesně stanoveno že i za osobní překážky a dovolenou a jiné nepřítomnosti, jsou propláceny v nižší sazbě než průměrným výdělkem, náleží za osobní překážku v práci náhrada 100% průměrného výdělku.
Ještě jsem našla tohle
Odborný garant poradny:
Podpora trhu práce a rozvoje lidských zdrojů, obecně prospěšná společnost
Josefův Důl u Mladé Boleslavi 22
PSČ: 293 07
IČO: 284 17 623
Spisová značka: O 588 vedená u rejstříkového soudu v Praze
Provozovatel serveru:
LOFRI s.r.o.
V Olšinách 2270/122
Praha 10 - Strašnice
PSČ: 100 00
IČO: 284 68 091
Spisová značka: C 143749 vedená u rejstříkového soudu v Praze
Email: info@lofri.cz (Nezodpovídáme dotazy poradny)
all, jak jsem slíbila, tak činím - mám odpověď právníka, který pořádá semináře a myslím, že je i členem AKV a publikuje (to vím určitě), takže já než z webu personální praxe - kde neznám dotyčnou Bc., která odpovídá, bych raději "vsadila" na odborníka, kterého znám a jeho odpověď, bohužel, nepotěší SAZE - kolegyni,která dotaz vznesla. Posílám odkaz, dole je dotaz k článku a zároveň odpověď JUDr. Bukovjana - náhrada za pohřeb = částečná nezaměstnanost, tj. 60%, možná, že jiný právní názor by souhlasil se 100%, ale jak říkám, pokud si mohu vybrat od Bc. , kterou neznám a JUDr., pak volím odpověď p. Bukovjana, ale ještě se poptám, zavolám JUDr. Jouzovi (když nezapomenu ... a ve čtvrtek řeknu), zdravím. Pročetla jsem odpovědi z personální praxe a jak říkám, berte to s rezervou, domnívám se, že Bc. je bez praxe a velkých zkušeností, jen tak může ke každé odpovědi psát, odpověď je naprosto přesná a správná ..., já z praxe vím, že u pár odpovědí, které ona takto označila, bych to určitě nenapsala, protože na věc exituje dvojí právní výklad ..., ale jako tip dobré.
http://www.mzdovapraxe.cz/mp/cs/blog/detail-prispevku-blogu/?articleid=260
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
15. 10. 2009 23:09
Zemřel mi tatínek a den pohřbu připadl na den, kdy jsem podle rozhodnutí zaměstnavatele doma na 60%.
Bude výše náhrady také 60%, nebo podle průměrného výdělku.
Předem děkuji za odpověď.