Re: zaměstnání učně - problém
No to je situace. To máte tedy starostí a práce víc než za 600,-. Určitě na tu praxi byla smlouva. My jsme měli také učně a to na základě smlouvy mezi zaměstnavatelem a školou. Pokud ten váš učeň neměl ve stejném měsíci podepsané prohlášení u jiného zaměstnavatele, tak asi jediným možným řešením je podepsat prohlášení u vás, sociální a zdravotní se neplatí, tudíž hrubá=čistá. Částku zpětně (pokud vám to program umožní) promítnout do mezd. Možná bych se ale pídíla po té smlouvě o praxi, měl by tam být termín provedení praxe a také jsme tam měli minimální částku odměny, kterou má dostat.
Děkuji moc za odpovědi, zaměstnavatel samozřejmě vyplatil peníze na ruku, nevím co si myslel, asi že tak malá částka se nedaní????? Vyžádám si smlouvu (pokud nějaká bude) a pokusím se to vyřešit tím prohlášením, doufám, že to půjde. Děkuji vám.
Šéf - zároveň majitel firmy, takže asi z vlastní kapsy. Já dělám pouze mzdy, takže o pokladně nic nevím, ale zřejmě vše v pořádku, protože pokud by nebylo, hlavní účetní by se ozvala. Sama jsem valila oči, když jsem se to dozvěděla!! A to jsem mu několikrát zdůrazňovala, že všechny změny ohladně zaměstnanců mi má hlásit. No a učeň nejspíš potvrzení potřebuje, jinak by o měho nežádal. Tak uvidíme, nějak to dopadne. Každopádně díky moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
29. 10. 2009 12:01
Dobrý den, potřebovala bych poradit jak mám postupovat v případě, že firma u které pracuji jako mzdová účetní se rozhodla že umožní učni vykonávat placenou praxi, ale jaksi mi to neoznámili!! Učeň pracoval asi 3dny za rok (jinak se nedostavoval) a teď požaduje potvrzení o výši výdělku za rok. Celá vyplacená částka činí celkem 600,- kč, ale výpočet mezd nikdy neproběhl, takže daň není zaplacena. Nemůžu mu přece dát potvrzení na něco co oficiálně neexistuje. Lze z toho nějak zpětně vybrusli? Myslím tím třeba dodatečné podepsání prohlášení k dani? Je to nezodpovědný přístup zaměstnavatele, ale bohužel to musím nějak vyřešit. Děkuji vám za rady.