Soc. poj. OSVČ i při hl. prac. poměru?

• (neregistrovaný)

1. 11. 2009 23:52

Dobrý den,
    mám velký problém s PSSZ. Můj klient pracoval v roce 2008 na hl. pracovní poměr od 1.1. do 30.6.2008 s hrubou mzdou přes 10.000,- Kč (na potvrzení od zaměstnavatele má cca 61.000,- za 1-6/2008). Od 1.7. se rozhodl provozovat svoji živnost na plný úvazek (do té doby to jen "šudlal" po večerech, tj. ŽL byl aktivní). Řekla jsem mu tehdy, že od 7/2008 musí začít platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění, což také udělal. V březnu 2009 podal Přehled o příjmech a výdajích za rok 2008 spolu s potvrzením z práce, že od ledna do června byl zaměstnaný na hlavní pracovní poměr, tudíž podnikání pro něj bylo vedlejším příjmem (i program mi u něj spočítal zálohy za 6 měsíců, cca 9.500,- Kč). Minulý týden mi přivezl z hrůzou v očích platební výměr od PSSZ, že nedosáhl ročního příjmu 96.000,- Kč, takže považují jeho podnikání za hlavní činnost po celý rok a tudíž musí doplatit zálohy sociálního pojištění i za leden až červen 2008. Myslím si, že tento postup je od PSSZ nezákonný, ale paní úřednice mi do telefonu potvrdila, že se žádný poměr k odpracovaným měsícům nepočítá, že nedosáhl požadovaného hrubého příjmu za rok a že je takový zákon :( Mohl byste mi, prosím, někdo poradit, jestli s tímto máte nějaké zkušenosti, jestli máme šanci uspět při odvolání? Děkuji, Eva

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 11. 2009 8:41

honzajs (neregistrovaný)

Re: soc. poj. OSVČ i při hl. prac. poměr
      Do 31. 12. 2008 se OSVČ považovala za OSVČ vykonávající vedlejší činnost, pokud vykonávala zaměstnání a příjem ze zaměstnání činil v kalendářním roce alespoň dvanáctinásobek minimální mzdy, která platila k 1. 1. kalendářního roku, za který se posuzovala účast na pojištění.

• 2. 11. 2009 9:30

JS* (neregistrovaný)

Uvedu Vám opačný příklad - 1-11/08 zaměstnání s příjmem vyšším než 96 tis. V prosinci jsem zaplatila min. SP a přehled vyplnila takto:
      1-11/08 vedlejší, 12/08 hlavní. A bylo to blbě. Za vedlejší jsem byla posuzována celý rok, protože jsem překročila hranici 96 tis. (Je fakt, že mi paní opravila hned při podání přehledu. Asi jsem měla větší štěstí na lidi.)Taky bych řekla, že to logicky nesedí, ale obávám se, že to bude mít PSSZ správně.

• 2. 11. 2009 13:12

HanaB (neregistrovaný)

Sociálka to má správně. Rozhodující je hranice 96 tisíc, nikoliv počet odpracovaných měsíců. I kdyby těch 96 tisíc někdo vydělal za měsíc, bude pro sociálku celý rok OSVČ vedlejší.

• 2. 11. 2009 15:51

Danulka (neregistrovaný)

Takto to platilo loni (rok 2008), v roce 2009 se to již dělí na jednotlivé měsíce, takže se nehlídá výše výdělku (oněch 96 tis.), ale fakt, že jste v daném měsíci zaměstaná. Takže v přehledu za rok 2009 by se již vedlejší a hlavní dělila, tak jak člověk opravdu byl zaměstnán.

• 2. 11. 2009 17:12

Eva Kv. (neregistrovaný)

Díky za Vaše názory. Jen mi nejde na rozum, jak by vysvětlili člověku, který například byl zaměstnaný od ledna do listopadu 2008 za minimální mzdu a v prosinci začal podnikat. Za 11 měsíců by měl vyměřovací základ 88.000,- Kč, takže by po něm chtěli celý rok zaplatit zpětně, i když to za něj platil zaměstnavatel a strhával mu sociální pojištění ze mzdy a on by musel tři poslední platy věnovat na sociální pojištění. Prostě mi to moje hlava nebere, takže se zkusím odvolat, za to nic nedám a aspoň budu mít čistý svědomí, že jsem něco zkusila udělat. Nicméně děkuji za vaše odpovědi a přeji hezký zbytek dne...

• 3. 11. 2009 9:42

HanaB (neregistrovaný)

To samozřejmě můžete, ale je to opravdu zbytečné a ztratíte tím čas. V § 9 odst. 6 a) v zákoně o důchodovém pojištění je to napsáno zcela jasně. Zkuste vyhledat na těchto stránkách, uvidíte i ten zásadní rozdíl mezi rokem 2008 a 2009.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).