Re: náhrada za svátek v pevné mzdě
Stalo se mi ve výplatě, že v měsíci, kdy jsem si vzal dovolenou a kdy byl státní svátek,tak jsem měl dovolenou placenou z průměrné hodinové mzdy a svátek byl placen jako normální pracovní den. Postupovala účetní správně. Já mám pochybnost???
Myslím si, že i ten svátek měl byt placen průměrem??? Je to někde v Zákoníku práce či jiném zákoně???
Děkuji.
§ 115
"(3) Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku ... nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku."
Zaměstnavatel by měl mít stanoveno, jak bude postupovat. U měsíční mzdy se používá většinou druhá možnost. Mzda se za svátek nekrátí.
Ne. Nepochopil jste vůbec nic. Dovolená se platí vždycky jako náhrada mzdy platným průměrem. Žádná možnost volby není.
U svátku jsou 2 možnosti a zaměstnavatel se sám rozhodne, kterou bude používat. Troufám si říci, že 90 % zaměstnavatelů u měsíční mzdy svátek platí tak, jako jste to dostal zaplaceno vy. Jak jsem citovala ze zákona, dostáváte "část mzdy, která vám ušla v důsledku svátku".
Díky, takže je to ta druhá možnost.
Jenom pro doplnění v květnu 2009 bylo 19 pracovních dnů a 2 svátky.
Já si bral ještě 1 den dovolené. Výplata byla spočítána podle druhé možnosti viz výše. Když jsem si spočítal výplatu dle první varianty(svátek placený průměrem) rozdíl mi činil v hrubé mzdě asi 1500 Kč.
Z toho mi vyplývá, že zaměstnavatel volí asi druhou variantu, aby ušetřil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 11. 2009 13:25
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli se státní svátky platí:
a) jako normální pracovní den, nebo
b) z průměru hodinové mzdy tak jako dovolená
Jestli si může organizace sama vybrat variantu a) nebo b). Dále jestli je to někde v zákoně podloženo.
Pracuji každý den 8 hodin (pondělí - pátek).
Mzda obsahuje základní plat plus odměny, které jsou pohyblivé.
Děkuji za odpověď.