Re: invalidní důchod
Mám podobný případ, až na to, že ho chceme dále zaměstnávat.
Musela jsem mít vyjádření závod.lékaře, že smí/nesmí vykonávat tuto práci a za jakých podmínek.
Záleží, jaké omezení a náročnost vykonávaná práce má.
a pak se lze jenom dohodnou s tou paní, pokud bude chtít.
Záleží na vyjádření lékaře a pak pokud to buce vyhovovat, tak už jen se musíte dohodnout s ní sami.
Re: invalidní důchod
Pokud jí chcete dát to odstupné, tak to tak můžete udělat - výpověď pro nadbytečnost nebo dohoda z týchž důvodů a odstupné. Ovšem na DOPČ by mohla nastoupit až po uplynutí 3 měsíců od skočení prac. poměru (pokud máte 3 měsíční odstupné), jinak by musela odstupné nebo poměrnou část vracet (viz ZP § 68). Pokud je Vám odstupného líto, pak se s ní můžete dohodnout na skončení bez uvedení důvodu (tzn. bez odstupného). Nebo, pokud ona nebude chtít dělat na plný úvazek, trvat na plném úvazku a tím ji přinutit k této dohodě. Nebo by tu byla možnost dát jí výpověď dle § 52 písm e), pokud by závodní lékař vydal posudek, že nesmí pracovat na plný úvazek nebo že nesmí vykonávat tu práci. Pokud se nejedná o důsledky pracovního úrazu nebo nemoci z povolání, tak by tato možnost také byla bez odstupného.Pochopitelně byste ji v tomto případě museli do 15ti dnů převést na jinou práci pro ni vhodnou nebo jí do skončení výpovědní doby platit náhradu mzdy průměrem, pokud byste jinou vhodnou práci neměli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 11. 2009 12:29
Dobrý den, prosím o radu: paní od 1.11.2008 marodí, a od 1.12 .09 dostane plný invalidní důchod a chce se vrátit do práce na poloviční úvazek. Jenže my jsem z důvodu její dlouhodobé pracovní neschopnosti přijali na její místo někoho jiného a nechceme ho propustit. Musíme paní s ID dále zaměstnávat? Jakým způsobem s ní můžeme ukončit pracovní poměr?
Za rady a názory děkuji.