Re: práce při rodičovské dovolené
Dobrý den, dohoda o provedení práce nezakládá účast na nemoc.pojištění, tzn. že se k ní při stanovení a výpočtu vaší druhé PPM nepřihlédne. K DPP- je nutné, abyste na DPP ve vašem hlavním pracovním poměru vykonávala jiný druh práce než máte stanoveno v pracovní smlouvě, ale to z-tel bude vědět.
Pokud budete na další PPM nastupovat do 4 let věku předchozího dítěte, vaše druhá PPM již nemůže být nižší než byla první. Toto je již ošetřeno zákonem, a to č. 187/2009 Sb. § 19 odst. 4. Něco jiného ovšem je, pokud byste při rodičovské dovolené pracovala pro jiného zaměstnavatele např. na dohodu o činnosti, která by zakládala účast na pojištění (účast založí odměna ve výši 2000 Kč bruto/měsíc) a tato vaše druhá činnost by trvala při nástupu na druhou PPM - v tomto případě by byla stanovena výše PPM z druhého zaměstnání, kde trvá účast na pojištění, ale pokud byste toto zaměstnání (kde bývá většinou nižší příjem než v hlavním, bývá to spíše přivýdělek) ukončila před nástupem na druhou PPM, vypočetla by se vám výše druhé PPM viz § 19 odst. 4, čili nemohla byste mít druhou PPM nižší. Raději jsem zmínila DPČ i u jiného zaměstnavatele, abyste věděla, že je rozdíl při stanovení výše druhé PPM v případě vykonávání "pojištěného" zaměstnání při rodičovské dovolené v HPP, ale jinak by se posuzovalo, pokud byste vykonávala DPČ i u jiného zaměstnavatele. Je to srozumitelné ? Možná by pro vás bylo dobré, kdybyste mrkla na link, který vám pošlu, sjeďte dole na dotazy - bod 21 - a tam najdete i odpověď na vaši otázku. Přeji hodně štěstí :)
http://www.portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/708?POSTUP_ID=615&PRVEK_ID=377
Jste neuvěřitelná :-)) Konečně tomu trochu rozumím, mám několik takových zaměstnankyň a na sociálce mi řekli, že se to pořád mění ať se přijdu zeptat až ten čas nastane. Teď aktuálně mám na DPČ paní - původní zaměstnavatel skončil jejím odchodem na MD. U nás má ZMR, ale za rok měla míň jak 2000 Kč asi 2x. Pochopila jsem to dobře, že pokud by chtěla nastoupit na další MD do 4 roků dítěte, musela by DPČ u nás ukončit než na ní nastoupí? Z tý naší činnosti by měla mateřskou určitě menší.
Zdravím :) Jak jste to myslela - původní zaměstnavatel skončil jejím odchodem na MD. Takže již není zaměstnaná, dostala výpověď § 52a- rušení zaměstnavatele ..? A je zaměstnaná jen u vás na DPČ-zaměstnání malého rozsahu ?
Pokud její pracovní poměr skončil v těhotenství, činí ochranná lhůta pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění. Pokud ale pojištění trvalo kratší dobu, činí OL tolik dnů, kolik dnů trvalo pojištění § 15 zákona o nemoc.poj., ale když čtu dál - OL zaniká vznikem nového pojištění. Otázkou je, jakou DPČ u vás má - pokud by se nejednalo o zaměstnání MR, pak by OL ze zaměstnání již neplynula a PPM by vznikla za podmínky splnění 270 kal.dnů pojištění z DPČ. Pokud by u vás nastoupila na DPČ=zaměstnání MR, domnívám se, že neplyne pojištění a pokud by stihla OL 180 dnů z bývalého zaměstnání, plynula by jí PPM z dřívějšího pracovního poměru z tiutlu ochranné lhůty, ale to už jsou takové vychytávky. Třeba jiná kolegyně to vidí z jiného úhlu ...?
Moc děkuji, OL 180 dnů z bývalého zaměstnání nestíhá, teď jsem si uvědomila že ZMR je až od 1/2009, ona už pracovala na DPČ od 5/2008. Tak to je jasné, ZMR by se nepočítalo a PPM by se jí počítalo z DPČ z roku 2008. Dceři už budou v lednu 3 roky, další těhotenství tu bude coby dub, tak jsem na to připravená :-))
Z tý naší činnosti by měla mateřskou určitě
>>>>>menší.
>>>>Zdravím :) Jak jste to myslela - původní
>>>>zaměstnavatel
>>>>skončil jejím odchodem na MD. Takže již není
>>>>zaměstnaná, dostala výpověď § 52a- rušení
>>>>zaměstnavatele ..? A
>>>>je zaměstnaná jen u vás na DPČ-zaměstnání malého
>>>>rozsahu ?
>>>****
>>>Ano, přesně tak
>>
>>Pokud její pracovní poměr skončil v těhotenství, činí
>>ochranná lhůta pro nárok na peněžitou pomoc v
>>mateřství 180 kalendářních dnů ode dne zániku
>>pojištění. Pokud
>>ale pojištění trvalo kratší dobu, činí OL tolik dnů,
>>kolik dnů trvalo pojištění § 15 zákona o nemoc.poj.,
>>ale když čtu dál - OL zaniká vznikem nového
>>pojištění.
>>Otázkou je, jakou DPČ u vás má - pokud by se
>>nejednalo
>>o zaměstnání MR, pak by OL ze zaměstnání již
>>neplynula
>>a PPM by vznikla za podmínky splnění 270 kal.dnů
>>pojištění z DPČ. Pokud by u vás nastoupila na
>>DPČ=zaměstnání MR, domnívám se, že neplyne pojištění a
>>pokud by
>>stihla OL 180 dnů z bývalého zaměstnání, plynula by
>>jí
>>PPM z dřívějšího pracovního poměru z tiutlu ochranné
>>lhůty, ale to už jsou takové vychytávky. Třeba jiná
>>kolegyně to vidí z jiného úhlu ...?
>***
>Moc děkuji, OL 180 dnů z bývalého zaměstnání nestíhá,
>teď jsem si uvědomila že ZMR je až od 1/2009, ona už
>pracovala na DPČ od 5/2008. Tak to je jasné, ZMR by se
>nepočítalo a PPM by se jí počítalo z DPČ z roku 2008.
>Dceři už budou v lednu 3 roky, další těhotenství tu
>bude coby dub, tak jsem na to připravená :-))
Moc nejásejte :) ono se všechno neustále mění. Co platí nyní, nemusí platit příští rok - nehledě na to, že od 2010 dojde ke změnám, tak si ještě před tím, než nastane určitá situace, raději ověřte. Komlikovanější případy vždy - pro jistotu - doporučuji řešit s příslušnou OSSZ. Mějte se pěkně :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 11. 2009 10:50
Dobrý den
jsem tehotna, takze v roce 2010 pujdu na materskou a nasledne na rodicovskou dovolenou. Zamestnavatel mi nabidl moznost prace na dohodu o provedeni prace pri rodicovske dovolene. Je to rozumne, v pr. ze bychom se s manzelem rozhodli mit nasledne druhe dite? Z ceho by se mi pak pocitala materska a mela bych na ni vubec narok?
Dekuji za odpoved