Cestovné a DPP

• (neregistrovaný)

12. 11. 2009 14:20

dobrý den,
    chtěla bych se ujistit, zda máme vyplatit cestovné za zahraniční pracovní cestu. Sepsali jsem DPP se dvěma zaměstnanci na 4 dny za účelem převezení zboží od nás do zahraničí a zpět. Mají zaměstnanci stejné právo na cestovné jako při HPP? A vyplací se stravné dle nároku dle země, kde se zdržovali nejdéle nebo se musí rozlišit nárok podle zemí a času pobytu? Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 11. 2009 14:38

-vera- (neregistrovaný)

Re: cestovné a DPP
      1) Citace z mé oblíbené knihy cestovní náhrady:
      "Nový zákoník práce upravuje poskytování náhrad cestovních výdajů, které vzniknou při výkonu práce v případě:
      - zaměstnanců v pracovním poměru,
      - členů družstev, u nichž je pracovní vztah podmínkou členství,
      - zaměstnanců činných na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr útím se rozumí zejména dohody o provedení práce a případně též dohody o pracovní činnosti), je-li to dohodnuto
      - fyzických osob vyslaných na zahraniční pracovní cestu konanou na základě dohod o vzájemné výměně zaměstnanců.

Proto si myslím, že pokud je ve smlouvě domluveno, tak ano, vyplatit; pokud není, tak nevyplácet

-----

2)
      pokud zaměstnanci navštíví více zemí během jednoho dne, tak se počítá stravné dle země, kde strávil nejvíce času
      třeba: Rakousko 3 hod, Slovensko 6 hod, Ukrajina 10 hod
      tak budete počítat s výší stanovenou pro Ukrajinu, a ty hodiny se sčítají, takže výsledek je 19 hodin zahraniční cesty

je to v % 170, odst. 2 zákoníku práce "Výši zahraničního stravného určí zaměstnavatel ze základní sazby zahraničního stravného sjednané nebo stanovené pro stát, ve kterém zaměstnanec stráví v kalendářním dni nejvíce času"

• 12. 11. 2009 14:46

promis (neregistrovaný)

děkuji za odpověď, to by tedy znamenalo, že pokud v DPP není sjednán nárok na cestovné, tak na něj zaměsntacen nemá nárok?

• 12. 11. 2009 14:49

-vera- (neregistrovaný)

já to tak chápu a beru to tak, na druhou stranu, při podpisu DPP vědí lidé do čeho jdou, takže by to už mělo být "v ceně"

• 12. 11. 2009 14:50

JD (neregistrovaný)

V Zákoně o cestovních náhradách je napsáno, že "Cestovní náhrady lze poskytnout zaměstnanci na základě DPP, je-li to dohodnuto".
      Takž nejdřív se dohodnout nějakým dodatkem v DPP a pak je nárok na dietu. JD

• 12. 11. 2009 14:53

promis (neregistrovaný)

tak snad jsem to už našla, zákon o cest.náhradách je zrušen, nahrazuje ho ZP, našla jsem si § 155.
      Děkuji všem za pomoc a vysvětlení přeji hezký zbytek dne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).