Re: dopč a nemoc opravdu nikdo neví
>dobrý den,
>mám zaměstnance, kerý je hlášen na úp kde už nemá
>nárok na podporu v nezam. U nás nastoupil na dopč od
>01.09.2009 na poloviční úvazek. v září měl příjem 0,. v
>říjnu měl příjem 4000 za 80 hod. od 03.11.2009 je
>nemocen. Poradíte prosím jak vypočtu náhradu mzdy? Myslím ,
>že nemá nárok protože v září nemán žádný příjem, ale
>nejsem si tím jistá. Ještě na sociálce jsem ho
>přihlásila až od 09 jako ZMR a od října jsem opravila přihl an
>sp. Nebo to má být vše úplně jinak- jsem z toho jelen.
>Ještě jedna otázka jak to pak bude s výplatou ND?
>děkuji
Zda se jedná o ZMR musíte posoudit při začátku dohody - jak máte definován úvazek a odměnu ? Pokud byste měli napevno úvazek 20/týdně a odměnu 4000/měsíc, pak by se o ZMR nejednalo, ale museli byste nějakým způsobem vykázat neodpracované hodiny v září ..., pokud máte úvazek max. či v průměru 20 hod.týdně, jedná se o ZMR a přihlašujete až vznikem účasti, tzn. účast vznikla v říjnu, v listopadu kdy zúčtováváte odměnu za říjen - terpve podáte přihlášku na OSSZ, označíte kolonku ZMR a datum uvedete zpětně od 1.9.2009, tj. dobu, kdy byla uzavřena dohoda o činnosti. Z-tel má povinnost v DPČ stanovit pracovní dny-pracovní směny i fiktivně, a to z toho důvodu - pokud by čerpal nemocenské dávky, abyste vůbec věděli, za jaké dny mu náleží náhrada mzdy - tedy, pokud mu na ni vznikne nárok. Máte proto v DPČ stanoveny pracovní dny pro účely poskytování náhrady odměny ? viz ZP § 194. No a k vaší otázce - zda vznikl nárok na náhradu mzdy. Nevím, ale mám za to, že nevznikl, jelikož v měsíci listopadu patrně nebyla zúčtována odměna ve výši 2000 Kč, která by založila účast na pojištění.
Děkuji moc,
ve smlouvě má uvedeno 2 hodiny denně, myslela jsem že na náhradu nemá nárok, protože v září tj. předchozí čtvrtletí neodpracoval nic, proto není z čeho vypočítat průměr a není nemocensky pojištěn, v listopadu bude v pn do 20.11.09 to už příjmu 2000 kč nedosáhne- to tedy znamená, že v měsíci ve kterém má začátek pn musí být nemocensky pojištěn aby měl nárok na náhradu mzdy? Ale za říjen příjem 4000,- Kč měl.( Nebo spočtu pravděpodobný příjem. ) Nebo ještě abych tomu rozuměla i zam. ZMR je nemocensky pojištěn pokud dosáhne příjmu 2000 kč , ale na sp přihlašuji až v okamžiku kdy dosáhne příjmu 4000,- Kč.
Moc se omlouvám , ale s tímto moc zkušeností nemám - dříve to bývalo jednodušší, přestože org. vyplácela ND sama.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 11. 2009 18:53
dobrý den,
mám zaměstnance, kerý je hlášen na úp kde už nemá nárok na podporu v nezam. U nás nastoupil na dopč od 01.09.2009 na poloviční úvazek. v září měl příjem 0,. v říjnu měl příjem 4000 za 80 hod. od 03.11.2009 je nemocen. Poradíte prosím jak vypočtu náhradu mzdy? Myslím , že nemá nárok protože v září nemán žádný příjem, ale nejsem si tím jistá. Ještě na sociálce jsem ho přihlásila až od 09 jako ZMR a od října jsem opravila přihl an sp. Nebo to má být vše úplně jinak- jsem z toho jelen. Ještě jedna otázka jak to pak bude s výplatou ND?
děkuji