Re: Odměna jednatelů
Nějak nechápu, jak to myslíte. Zkusím to popsat jinak. Obvykle mají hrubou mzdu z pracovního poměru např. 30 tis. Kč. Pokud se dohodnou na mimořádné odměně, bude jejich hrubá mzda 30 000 + 300 000= 330 000 Kč. Pokud víte, co máte dělat s hrubou mzdou 30 tis. Kč, určitě si poradíte i s hrubou mzdou 330 tis. Kč. Daňové přiznání si podávat nemusí, pokud nemají jiné příjmy než z pracovního vztahu. Požádají o roční zúčtování u svého zaměstavatele.
Teď mě napadá, nechtějí si oni vyplatit spíš podíly na zisku? To by bylo úplně něco jiného.
Moc děkuji za odpověd
>>>>>>Dobrý den,řeším probléma potřebovala bych poradit.
>>>>>>Naši jednatelé jsou ve firmě zaměstnáni na
>>>>>>prac.smlouvu.Chtěli by si vyplatit jednorázovou
>>>>>>odměnu.Např
>>>>>>300.000.
>>>>>>Mám za to,že z této odměny by jsem musela odvést
>>>>>>SP(25+6,5) i ZP(9+4,5) ˇa ještě daň 15%.
>>>>>Ano, máte pravdu. Z odměny odvedete všechno. Zahrnete
>>>>>ji do hrubé mzdy.
>>>>Takže pojištění za zaměstnavatele bude částí
>>>>superhrubé mzdy?
>>>>A to by si museli podat svoje daňová přiznání a tuto
>>>>odměnu uvést jako příjem,a znova zdanit?
>>>>Promiňte ale mám v tom guláš
>>>Nějak nechápu, jak to myslíte. Zkusím to popsat
>>>jinak.
>>>Obvykle mají hrubou mzdu z pracovního poměru např. 30
>>>tis. Kč. Pokud se dohodnou na mimořádné odměně, bude
>>>jejich hrubá mzda 30 000 + 300 000= 330 000 Kč. Pokud
>>>víte, co máte dělat s hrubou mzdou 30 tis. Kč, určitě
>>>si poradíte i s hrubou mzdou 330 tis. Kč. Daňové
>>>přiznání si podávat nemusí, pokud nemají jiné příjmy
>>>než z
>>>pracovního vztahu. Požádají o roční zúčtování u svého
>>>zaměstavatele.
>>>Teď mě napadá, nechtějí si oni vyplatit spíš podíly
>>>na
>>>zisku? To by bylo úplně něco jiného.
>>Ano,moc děkuji,teď už je mi to jasné,vím co s hrubou
>>mzdou.Mohla byste mi nastínit ty podíly na zisku?
>Musí je schválit valná hromada. Daní se srážkovou
>daní, tu odvádí s.r.o. Jednatel už dál nijak nedodaňuje.
Re: Moc děkuji za odpověd
Zkusím nemístnou úvahu. Pokud to je podíl na zisku a měla byste jednatele v blízko důchodovém věku, nepřijde mu tento podíl do VZ pro důchod, ale ani do VZ pro strop pojistného. Pokud by s odměnou (odměna jednatele či odměna v prac-práv.vztahu) 300.000 dříve zastropoval a měla by pro něho význam ohledně následné výše důchodu a šetření v odvodu pojistného (v případě, že by zastropoval) je otázkou, co je "lepší", zda odměna v prac.právním vztahu, příp. odměna jednatele anebo vyplacený podíl na zisku. Pokud by bylo zúčtováno jako odměna jednatele, pak byste odváděli celých 13,5% na ZP, ale jen 28% na SP (21,5% za organizaci a 6,5% za zaměstnance). Doufám, že jsem to moc nezkomplikovala :). Je mi jasné, že podíl na zisku či odměna jednatele či odměna v prac-práv-vztahu se musí účetně vykázat, ale pokud někdo chce něco někam dostat, vždycky se to "dá" nějak udělat, alespoň myslím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 11. 2009 15:48
Dobrý den,řeším probléma potřebovala bych poradit.
Naši jednatelé jsou ve firmě zaměstnáni na prac.smlouvu.Chtěli by si vyplatit jednorázovou odměnu.Např 300.000.
Mám za to,že z této odměny by jsem musela odvést SP(25+6,5) i ZP(9+4,5) ˇa ještě daň 15%.