Archivace, skartace....

• (neregistrovaný)

18. 11. 2009 12:14

dobrý den potřebovala bych poradit.
    Pracuji v soukromé firmě kde jsem dostala na starost archivaci a vše s tím spojené. Zkoušela jsem přečíst zákon o archivaci ale jsem z toho tumpachová.
    Byl byste někdo tak hodný a poradil mi jak postupovat? Jaké jsou nutné procerudy apod. Popř. nějaký odkaz kde bych si to polopaticky přečetla. Zatím jen tápu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 11. 2009 12:58

Ira (neregistrovaný)

Re: archivace, skartace....
      Zkuste si sehnat skartační řád, podle kterého se zatřiďují písemnosti.
      Např. vše co se týče mzdových listů, EPL, a pod. je archivováno stále- označení A 0,
      dopisy - koresponce S 1 až 5 dle zatřídění a rozdělení
      -personálie - A 0, apod.
      Vše se třídí do archiv.krabic, kam se píše seznam, které písemnosti jsou obsahem s uvedením co, od kdy do kdy, krabice se označní zvenku dle zatřídění a co v ní je .
      V případě skončení firmy je nutno postupovat dle zákona a vše řádně předat. Jedná se hlavně o A O, apod.
      Jinak existují také školení. Když něco potřebuji, spojím se s archívem v Litoměřicích, většinou i poradí.
      Ira

• 18. 11. 2009 13:09

-vera- (neregistrovaný)

Re: archivace, skartace....
      na první pohled je to jednoduché, ale je pár procedur, které musíte dodržet
      i když Vás asi nikdy nikdo nezkontroluje

tady není místo vše vysvětlovat

já osobně používám knihu: Jak nakládat s písemnostmi aneb registratury, spiosvny a archivy, autor Martin Seidler, nakladatelství Montanex, dá se sehnat přes net, je super, je tam všechno, co byste asi měla vědět

a pak požívám Typový skartační rejstřík, nakladatelství Montanex, napsal to kolektiv autorů ze státních archivů

tak bych si dovolila poradit, abyste nejprve si tohle přečetla (nebo něco podobného) a pak řešila konkrétní problémy

protože tohle je téma na nejméně celodenní školení

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).