Re: co všechno doložit?
Pokud si neuplatní cestovní náhrady, je to jeho věc. Pokud budete mít v účetnictví ubytování v Anglii, určitě budete muset prokázat souvislost s podnikáním. Zda bude vyhotovena zpráva z této prac. cesty nebo zdůvodní jinak (např. uzavřená obchodní smlouva smlouva), to je věc šéfa. Vy ho ale upozorněte, že s největší pravděpodobností bude muset prokazovat tento náklad správci daně při kontrole a kdo je připraven, není překvapen.
Já bych to udělala takto:
Pokud jste PO (právnická osoba), já bych to vyřešila tak, že bych mu dala k vyplnění nějaký formulář cesťáku (od kdy do kdy cesta, kam, za jakým účelem a podpis, kdo cestu povolil + podpis vašeho šéfa). Nebo bych to za něj rovnou vyplnila a dala mu podepsat. K tomu bych připojila ten doklad za ubytování. Tím si uděláte podklad k daňové uznatelnosti toho účtu za hotel.
Pak spočítejně stravné - sazba dle vyhlášky MF - najdete zde na záložce Finance/Cestovní náhrady.
Stravné i ubytování bych zaúčtovala na 512. A jemu vyplatit.
Mimochodem - pokud je Váš šéf zaměstnanec, není to jeho věc, že si neuplatní CN, firma je povinna mu je poskytnout.
Jedná se o šéfa-společník s.r.o, zároveň zaměstnanec. Do Anglie jel na výstavu, která ale souvisí s podnikáním. Jel služebním vozem. Tzn. že mu záleží stravné, a kapesné ? Já mu je musím vyplatit?
Právě toto nastalo, prostě mi na stole přistála účenka z nějakého hotelu v Londýně a mám to prý zaúčtovat. Šéfík se tu objevuje tak 2x za měsíc jinak je někde pořád v povětří, sama jsem ani nevěděla, že někde byl.... Mám mu prostě dát k vyplnění cestovní příkaz a vypočítat stravné+kapesné?? Nebo mám jenom dát do nákladů účet za hotel?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
21. 11. 2009 12:08
Dobrý den potřebovala bych poradit. Šéf mi dal do účetnictví doklad z Anglie, jedná se o doklad z hotelu za noclech. Co všechno je třeba k tomuto dokladu přiložit?? Myslím, cesťák nebo nějaký doklad, který by zdůvodnil cestu do Anglie (např. školení, veletrh apod...?), nebo můžu jen zaúčtovat na 518 ubytování bez jiného podkladu? Děkuji