Re: předčasný důchod
tohle bych neřešila, ať si to zaměstnanec zjistí na sociálce sám, tak mu řeknou, kdy může do důchodu. Když donese papír, tak potvrdit, popř. odeslat ELDP.
Re: předčasný důchod
Dobrý den,
doporučuji stránky http://www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni/davky/starobni-duchody.htm. Cituji:"....... má
pojištěnec nárok na starobní důchod před dosažením důchodového věku, pokud získal 25 let pojištění a do dosažení důchodového věku mu ode dne, od něhož se starobní důchod přiznává, chybí nejvýše 3 roky."
Tzn., že váš zaměstnanec si může říkat co chce, ale v 52 letech nemůže jít do předčasného důchodu. Důchodový věk pro muže je v současné době 63 let.
Jana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 11. 2009 14:32
dobrý den prosím o radu,
zaměstnanec narozený roku 1957, u nás končí pracovní poměr k 30.11.2009, a dále chce požádat o předčasný důchod.
Já dělám mzdy teprve krátce, proto se ptám jak je to s důchodem, ptal se mě, ale já v tomle nemám žádnou praxi.
Jelikož je ale narozený v roce 57 nemůže přece žádat o předčasný důchod ne? o ten může žádat až nejdřiv 3 roky před dosažením důch.věku?
Ale on mi říkal, že má toho odpracované toho dost na to aby si mohl o to zažádat, můžete mi prosím někdo stručně říct, jak je to?