Re: krácení dovolené-debata
Tak já jsem byla tou nepatrnou menšinou, která vždy měla za to, že pokud zaměstnanec neměl na den svátku naplánovánu pracovní směnu, tento den se pro krácení dovolené nebere v úvahu. Pak už mě nebavilo reagovat. Nikdo mě dosud nepřesvědčil o tom, že by bylo naplněno slovo "zameškaná směna", jak je uvedeno v § 223 odst. 1 ZP - pokud neměl na den svátku naplánovánu směnu, nic v důsledku svátku nezameškal. Děkuji.
Můj názor: Pokud neměl na tento den naplánovanou směnu, tak je to pro něj den jako pro ty, co pracují po - pá třeba sobota. Takže tento den se nezapočítává do odpracovaných a ani se nezapočítává do zameškaných, jestliže je v ten den nemocen.
Pokud ale měl mít v ten den směnu, která mu odpadla v důsledku svátku (např. pracuje od po do pá a svátek je v pá), tak se ten den započítává do odpracovaných. Pokud ho promarodí, započítává se do zameškaných.
Vzhledem k tomu, že zaměstnanci v době nemoci za nemoc ve svátek náleží nemocenská, předpokládám, že to nemůže být doba odpracovaná, a proto počítám zameškané svátky do výpočtu pro krácení.
Stále si myslím, že skutečně bychom měli odlišovat pracovní dny a odpracovanou dobu, a v zákoně §223 je uvedeno zameškané prac.dny......., takže svátek se nezahrnuje. To se týká pouze způsobu krácení, takže zde vůbec dle mého se neměli zabírat náhrada mzdy a nemocenská to jsou dvě různé věci
Renata určitě myslí náhradu mzdy za nemoc, jenom chytáte za slovo.
VH Přečtěte si pořádně § 348 Zák. práce odst. d)
Ještě ke konzultacím na inspektorátu práce. Také jsem si nechávala zodpovědět jeden dotaz, a protože se mi nezdála odpověď správně, nechala jsem si to potvrdit dalším pracovníkem stejného inspektorátu práce. Jeho výklad "zákona" byl naprosto odlišný.
a jak počítáte zameškané dny u pracovníků s nerovnoměrně rozvrženou prac.dobou? vezmete si jejich rozpis směn a počítáte, kolik zameškali? ale u nás rozpis směn dělají podle toho, kolik lidí mají k dispozici - tedy když vědí, že je zaměstnanec nemocný na konci měsíce a je předpoklad, že bude nemocný i nadále - směnu mu nenapíší
když tak nad tím přemýšlím, takový odmaroděný svátek není ani odpracovaný ani zameškaný, pokud tedy na něj neměl naplánovanou směnu.ale pokud ji naplánovanou měl, pak ho přece zameškal,ne? takže zaměstnancům s prac.dobou po-pá by se svátek pro krácení nepočítal a zamšstnancům s nerovnoměrně rozvrženou prac.dobou by se některý počítal a některý ne (to bychom se možná zbláznily)
Cituji: Jako výkon práce ...(není zde ani pojem pracovní den, ani odpracovaná doba) se posuzuje doba ... d) kdy zaměstnanec nepracuje proto, že je svátek, za který mu přísluší náhrada mzdy, popřípadě za který se mu jeho měsíční mzda nebo plat nekrátí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 11. 2009 12:17
Chtěla bych se ještě jednou ke včerejší debatě ohledně krácení dovolené, ještě donedávna jsem se přikláněla k názoru většiny, že svátek se započítává do zameškaných prac.dnů při krácení. Jeden telefonát na inspektorát práce mě vyvedl z omylu s vysvětlení.
Př. zaměstnanec pracuje od PO-Pá 8 hodin denně, svátky nepracuje, říjen měl 21 prac. dnů a 1 svátek
Odpracované dny=výkon práce- zde pro výpočet nároku na dovolenou zahrnuje PRACOVNÍ DNY, dovolená, svátek, mateřská dovolená.......
§223 ZP pokud zaměstnanec splnil podmínku odpr.60dnů neodpracuje pro překážky v práci, které se NEPOVAŽUJI ZA VÝK0N PRÁCE určitou dobu dovolená se krátí a to za prvých 100 takto zameškaných PRACOVNÍCH DNU (svátek ve výše uvedeném případě není pracovní den, ale patří do odpracované doby a považuje se za výkon práce)......dále krácení.....
Takto mi to bylo vysvětleno - zaměstnanec by nepracoval ve svátek ať už by byl nemocný nebo ne, takže do krácení by se neměl zahrnovat. Mám prý odlišovat pracovní den a odpracovanou dobu..........
Budu ráda za jakékoliv vyjádření názoru.....